Review: Chicken Grass – Chicken Grass

 

Chicken Grass - Chicken Grass

Chicken Grass – Chicken Grass
Format: CD / Label: Cattrack Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

New Orleans, Berlijn en Finland komen bijeen op het debuutalbum van Finse band Chicken Grass. Een band, die hevig beinvloed is door het funky New Orleans geluid. Het album werd in de Philophon Studio in Berlijn opgenomen door producer Max Weissenfeldt, bekend door zijn werk voor Dr. John en the Poets Of The Rhythm.

Chicken Grass bestaat uit Tapio Wiik (zang, keyboardS), Mikko Räisänen (gitaar), Janne Valppu (bas), Olli Tuomainen (saxofoon, fluit), Janne Mathlin (drums) en Jallu Junnilainen (percussie).

De mannen openen het album met Snakebites. Een nummer met het lekkere hoekige funky New Orleans geluid, loom groovend. Zangeres Princess Shaw uit New Orleans voorziet het nummer van krachtige soulvolle zang.

Zij is ook te gast in Sister Rosetta’s Train. Een luie groover met invloeden vanuit hoeken als War, the Impressions en uiteraard New Orleans.

De nadruk ligt in Trading Bullets ietsjes meer op de soul, op een Daptone-achtige wijze maar nog altijd loom en funky. Pyroclastic is een tropische groover met sprankelende percussie. Jailbird groovet zeer loom en diep met Curtis Mayfield trekjes in de zang.

Have A Break is een krachtige instrumentale funker met een belangrijke rol voor de krachtige blazers en de zeer funky drums van Janne Mathlin. De ingetogen mellow groover Street Haze trekt voorzichtig richting het geluid van Bill Withers gevolgd door de luie funk van Woman (Monte Carlo Magic Mix).

De afsluiter Right Face doet al lui funkend aan Hercules van Aaron Neville denken.

Chicken Grass bewijst met dit debuutalbum dat Finse funk ook zeer diep en soulvol kan klinken. Een heerlijk album!

Tracks:
01. Snakebites (feat. Princess Shaw)
02. Trading Bullets
03. Pyroclastic
04. Sister Rosetta’s Train (feat. Princess Shaw)
05. Jailbird
06. Have A Break
07. Street Haze
08. Woman (Monte Carlo Magic Mix)
09. Right Face

Website: Facebook