Review: Chelsea Wolfe – She Reaches Out To She Reaches Out To She

 

Chelsea Wolfe - She Reaches Out To She Reaches Out To She

Chelsea Wolfe – She Reaches Out To She Reaches Out To She
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Loma Vista Recordings
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De meeste Amerikaanse singer-songwriters zijn in het Americana/Country genre te vinden. Zo niet Chelsea Wolfe uit Roseville, Californië. Op haar albums, en dus ook dit nieuwe album, overheerst een zeer donker geluid dat zwaar elektronisch getint is met invloeden uit genres als Gothrock, Industrial, trip hop, dark metal en donkere jazz.

De zeer tere stem van Chelsea zorgt hierbij voor een zeer bedwelmend, en tegelijkertijd, ook ontregelend effect. Gezien het feit, dat Chelsea een jarenlang gevecht met de alcohol heeft overwonnen is dit een geluid dat zeer passend is.

Haar nieuwe album werd geproduceerd door de van TV On The Radio bekende Dave Sitek en naast Chelsea tref je Ben Chisholm (piano, synthesizer en drum programming), Bryan Tulao (gitaar) en Jess Gowrie (drums, synthesizergitaar) aan.

Een goed voorbeeld van het geluid van Chelsea’s nieuwste album is de opener, Whispers In The Echo Chamber. Een nummer, dat begint met ruisende electronika waarna het nummer dreigend traag voortbonkt als een zeer gruizig beklemmend industrial rock nummer met Chelsea’s sinistere tere zang.

Na het grimmig stuwend fuzzende House Of Self-Undoing bevat het loom groovende Everything Turns Blue een mix van donkere jazz en trip hop met een bedwelmend dromerig effekt. Tunnel Lights klinkt dreigend en bevat de nodige Portishead referenties. Een nummer, dat je op een beklemmende wijze naar de strot grijpt. In het snijdende en schurende Eyes Like Nightshade klinkt Chelsea’s zang behoorlijk vertwijfeld.

De sfeer in het donkere Salt gaat meer de weemoedige kant op. Vervolgens is Unseen World een pompeus donker dreunend nummer gevolgd door de gepijnigde trip hop pianoballad Place In The Sun. Chelsea sluit haar nieuwe album op passende wijze af met het beklemmende Dusk.

Donker, indrukwekkend en zeer beklemmend! De trefwoorden voor dit uitstekende nieuwe album van Chelsea Wolfe!

Tracks:
01. Whispers In The Echo Chamber
02. House Of Self-Undoing
03. Everything Turns Blue
04. Tunnel Lights
05. The Liminal
06. Eyes Like Nightshade
07. Salt
08. Unseen World
09. Place In The Sun
10. Dusk

Website: https://chelseawolfe.com/