Review: Charlie Gabriel – Eighty Nine

 

Charlie Gabriel - Eighty Nine

Charlie Gabriel – Eighty Nine
Format: CD – Vinyl LP / Label: Sub Pop Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De doorgewinterde rhythm & blues fans, met een open oor voor jazz klanken, zullen wellicht bekend zijn met de naam van saxofonist-klarinetist Charlie Gabriel. En dan vooral door het feit dat Charlie deel uitmaakt van de legendarische Preservation Hall Jazz Band.

Charlie begon zijn muzikale loopbaan in 1943 bij de Eureka Brass Band uit New Orleans. Daarna speelde hij onder meer bij Lionel Hampton, J.C. Heard, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin en Tony Bennet.

Voor het eerst is er nu een soloalbum van hem uit met de titel ‘Eighty Nine’ wat op zijn leeftijd slaat.

Het album werd in de keuken (studio) van bassist en tuba bespeler Ben Jaffe (ook van de Preservation Hall jazz Band) opgenomen met Jaffe en gitarist Joshua Starkman.

De hoofdmoot van het album bestaat uit jazz traditionals. Die worden echter stuk voor stuk op een zeer intieme en warme wijze gespeeld.

Bijvoorbeeld Memories Of You met warme klarinet klanken van Charlie en de bluesy gitaar van Joshua Starkman, waar Charlie hoorbaar van geniet.

Ook Chelsea Bridge is een traditional en klinkt al even intiem. Je waant je tijdens dit nummer in een rokerige jazzclub met een intiem jazzcombo waarbij de sensuele warme saxklanken er uitspringen.

Charlie zingt ook een aantal nummers en doet dat op een Louis Armstrong-achtige wijze. Zoals in het zacht deinende I’m Confessin’ waarin de bluesy gitaar opnieuw opvalt.

Ook is zijn zang te horen in het eigen nummer The Darker It Gets, dat naadloos aansluit bij de jazz traditionals. Stardust is een intiem duet van Charlie met de zachte jazzgitaar van Joshua Starkman.

Yellow Moon heeft niets te maken met het Neville Brothers nummer maar is een eigen nummer van Charlie. Een intiem deinend nummer met lichte latin invloeden a la Besame Mucho. Ook in Three Little Words zijn Zuid-Amerikaanse invloeden terug te vinden en wel wiegende samba invloeden.

Het album eindigt met het zacht swingende I Get Jealous met opnieuw de sympathieke zang van Charlie.

Een heerlijk intiem album waarop de jazz de overhand heeft en waarop je kunt genieten van het prima warme gitaarspel van Joshua Starkman en de nog altijd krachtige klanken van Charlie Gabriel.

Tracks:
01. Memories Of You
02. Chelsea Bridge
03. I’m Confessin’
04. The Darker It Gets
05. Stardust
06. Three Little Words
07. Yellow Moon
08. I Get Jealous