Review: Catfish John Tisdell – Sinkin’ Down

 

Catfish John Tisdell - Sinkin' Down

Catfish John Tisdell – Sinkin’ Down
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Catfish John Tisdell is een zeer ervaren bluesgitarist-zanger uit Idaho. Hij is al 30 jaar woonachtig op Maui. Hij begon in de vroege jaren ‘70 in Denver en omstreken, was lid van bands als the Front Street Blues Band en String Fever, had zijn eigen radioprogramma Catfish John’s Radio Jamboree, schreef een gitaar instructieboek en werkte daarnaast ook nog eens als camera man.

Ook heeft hij al menig soloalbum uitgebracht.

En nu is er dan zijn nieuwste soloschijf, ‘Sinkin’ Down’. Een album waar ik lichtelijk mee in mijn maag zit. Muzikaal is het op vrijwel alle nummers dik in orde. Het is de zang van Catfish John die soms wat “in de weg zit”. Zijn geknepen zang wordt in een aantal nummers licht vervormd en flink op de voorgrond gemixt. Te ver op de voorgrond als je het mij vraagt.

Dat is het geval in de cover van het Bruce McCabe nummer Still Rainin’, dat op zich een soulvol lui rockend nummer is en in de cover van het Doors nummer Roadhouse Blues. Ook een op zich broeierig pompende versie met vlammend gitaarwerk. Op het album staan twee eigen nummers van Catfish John. De rest van de nummers zijn allemaal covers.

Het eerste eigen nummer is het luie en broeierige Sinkin’ Down en het tweede is de gruizige shuffle Whole Lotta Nuthin’. I’ve Got A Rock & Roll Heart is een nummer, dat onder andere door Eric Clapton gecoverd werd. De versie van Catfish John klinkt intiem deinend.

De Jonny Lang cover Darker Side is een weemoedige versie met huilend gitaarwerk. Dan volgt een cover van Curtis Mayfield’s People Get Ready dat verpest wordt door zeer rommelige drums. Don Henley’s Heartache Tonight klinkt daarentegen zeer verrassend in een loom deinende countryrock versie. Six Strings Down van Jimmie Vaughan is één van de betere nummers van het album. Een venijnig losjes swingend bluesrocknummer met grimmig schurend gitaarwerk.

De cover van Neil Young’s Heart Of Gold is ietwat overbodig. Wel weer lekker is de huppelde Bob Dylan cover Dirt Road Blues met Catfish John op de fiddle. Crow Jane is vervolgens een intieme warme folkblues cover van het Julius Daniels nummer. Muddy Water s’ My Fault hoort ook tot de betere nummers van het  album

Het album wordt afgesloten met een verrassende bluegrass versie van Creedence Clearwater Revival’s Lookin’ Out My Back Door.

Dit nieuwe album van Catfish John Tisdell is muzikaal dik in orde. Aan de zang mag nog wel even iets gewerkt worden.

01. Still Rainin’
02. Roadhouse Blues
03. I’ve Got A Rock & Roll Heart
04. Darker Side
05. Beast Of Bourbon
06. People Get Ready
07. Sinkin’ Down
08. Heartache Tonight
09. Six Strings Down
10. Heart Of Gold
11. Dirt Road Blues
12. Crow Jane
13. Babe, I’m Gonna Leave You
14. A Good Fool Is Hard To Find
15. My Fault
16. Whole Lotta Nuthin’
17. Lookin’ Out My Back Door

Website: https://catfish-john.com/home