Review: Cat Squirrel – Blues What Am

 

Cat Squirrel - Blues What Am

Cat Squirrel – Blues What Am
Format: CD – Digital / Label: Dixiefrog Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Mike Vernon is bij vrijwel alle bluesliefhebbers een bekende naam. Hij is vooral bekend als producer van o.a. Fleetwood Mac (met Peter Green) en als oprichter van het legendarische blueslabel Blue Horizon.

Minder bekend zijn zijn soloavonturen. Hij bracht drie soloalbums uit en was lid van de bands the Olympic Runners, Rocky Sharpe & the Replays en Mike Vernon & the Mighty Combo.

En nu dus van de band Cat Squirrel. Een band, die naast Mike Vernon (zang) bestaat uit de Spaanse muzikanten Kid Carlos (gitaar), Mingo Balaguer (harmonica), Oriol Fontanals (bas) en Pascal Mongue (drums).

Uiteraard spat de blues van dit album af. Dan kan ook niet anders met de jarenlange blueservaring van Mike Vernon.

Veertien nummers, die lekker rauw en authentiek klinken en waarin de harmonica van Mingo Balaguer en de broeierige gitaar van Kid Carlos een belangrijke rol spelen. Daarnaast blijkt Mike Vernon over een zeer aangename warme bluesstem te beschikken.

De band gaat van start met de Big Bill Broonzy cover I Feel So Good in een felle rauw pompende versie met branderig gitaarwerk en de brullend pompende harmonica. Daarna volgt de losjes swingende shuffle What Might Be Your Name, wederom met furieus brullend harmonicaspel en broeierig gitaarwerk.

Cat Squirrel is een cover van het Doctor Ross nummer en natuurlijk speelt de gemeen gierende harmonica een belangrijke rol in dit nummer.
De krachtige rocker Sugaree Sugaree gaat de kant van Rockpile/the Blues Band op. De machtige harmonica van Mingo Balaguer steelt de show de lui swingende shuffle Out On A Limb. Kid Carlos laat zijn slidegitaar woest gieren in de shuffle Heart Of Gold.

My Baby’s Gone is een Elmore James cover die broeierig pompend klinkt. Het intieme Tell Me Mama heeft een warm jazzy geluid. Na de luie bluesmambo All She Wants Is Me volgt Jimmy Reed’s You Got Me Dizzy in een broeierig pompende versie.

One Minute heeft een lui funky geluid met rauw gitaarwerk en de afsluiter, Let The Boogie Rip, doet precies wat de titel belooft.. Een sompig ploegende boogie!

‘Blues What Am’ is  een heerlijk bluesalbum van de legendarische bluesveteraan Mike Vernon en zijn band Cat Squirrel.

Tracks:
01. I Feel So Good
02. What Might Be Your Name
03. Cat Squirrel
04. Sugaree Sugaree
05. Out On A Limb
06. Heart Of Gold
07. My Baby’s Gone
08. Tell Me Mama
09. What The Blues Will Do
10. All She Wants Is Me
11. You Got Me Dizzy
12. Baby Please
13. One Minute
14. Let The Boogie Rip

Website: https://www.catsquirrelblues.com/