Review: Carter Sampson – Gold

 

Carter Sampson – Gold

Carter Sampson – Gold
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Horton Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Carter Sampson (Oklahoma City) komt uit een muzikale familie en leert op haar 15e van haar vader gitaar spelen. Ze is de oprichter en leider van Oklahoma City’s Rock ‘n‘ Roll Camp for Girls, een organisatie die zich samen met andere non profit organisaties inspant om meisjes en vrouwen via de muziek hoger op te helpen.

Carter Sampson heeft al de nodige prijzen in de wacht gesleept. In 2015 wint ze b.v. de 4e prijs in de Telluride Troubadour Contest op het Telluride Bluegrass Festival in Colorado en behoort ze tot de 10 top finalisten in The Rocky Mountain Folks Festival’s 2015 Songwriters Showcase in Lyons, Colorado.  

In 2004 kwam haar debuutalbum ‘Fly Over The Moon’ uit. In Nederland brak Sampson in 2016 door met het lovend ontvangen album ‘Wilder Side’. 

In april jl. verscheen het nieuwe (7e) album ‘Gold’ van ‘The Queen of Oklahoma’ zoals Carter Sampson wordt genoemd. Sampson (zang en akoestische gitaar) wordt op ‘Gold’ bijgestaan door multi-instrumentalist Kyle Read (drums, pedal steel, elektrische gitaar, banjo, dobro, orgel, synthesizer) en bassist Johnny Carlton. Sampson schreef alle tien songs zelf en het album is geproduceerd door Kyle Reed.

Het melodieuze openingsnummer Gold is een eerbetoon aan haar moeder. Fraai is de pedal steel en die meandert ook lekker door naast de banjo in het prachtig gezongen Home. Geweldig is ook de zang van Sampson in Dunk Text.

Het stevige met sprankelende synthesizerklanken en fel gitaarwerk versierde Black Blizzard herinnert aan de tijden van de beruchte Dust Bowl, de periode van grote droogte en stofstormen op de prairies in Canada en de VS in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Met het satirische Yippie Yi Yo belanden we in westernsferen. Fraai is hier de fiddle van Lane Hawkins. Een van de hoogtepunten van het album is Can’t Stop Me Now. Heerlijke uptempo Americana.

Gedreven is de zang in het bluesy Fingers To The Bone, met orgel en dobro. Today Is Mine is ingetogen akoestisch. De instrumentale bijdragen van Reed (o.a. een lyrische gitaarsolo) zijn weer formidabel in Pray & Scream. Het mooiste wordt misschien wat mij betreft tot het laatst bewaard, want met de prachtige zang en de akoestische gitaarlicks is There’s Always Next Year een schitterend slotakkoord.

Conclusie:
‘Gold’ is een zeer sterk album. Americana van topniveau. En de titel ‘Queen of Oklahoma’ is meer dan terecht.

Tracks:
01. Gold
02. Home
03. Drunk Text
04. Black Blizzard
05. Yippie Yi Yo
06. Can’t Stop Me Now
07. Fingers To The Bone
08. Today Is Mine
09. Pray & Scream
10. There’s Always Next Year

Website: https://cartersampson.net/