Review: Candice Ivory – When The Levee Breaks – The Music Of Memphis

 

Candice Ivory - The Music Of Memphis Minnie

Candice Ivory – When The Levee Breaks – The Music Of Memphis Minnie
Format: CD / Label: Little Village Foundation
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zangeres en gitariste Memphis Minnie geldt als een blueslegende en tegelijkertijd is zij een artieste, die schromelijk onderbelicht is. En daarom is het goed, dat Candice Ivory uit Memphis een album heeft uitgebracht, dat in zijn geheel gevuld is met de songs van Memphis Minnie.

Memphis Minnie werd als Lizzie Douglas geboren op 2 juni 1897 en nam gedurende haar loopbaan zo’n 200 songs op.

Keuze genoeg dus voor Candice Ivory. Zij nam al eerder drie meer jazz gerichte albums op.

En nu dus een bluesalbum, dat zij samen met Charlie Hunter (gitaar, bas), Brevan Hampden (percussie), Atiba Rorie (percussie) en George Sluppick (drums) opnam.

Zoals je al aan de meewerkende muzikanten kunt zien zijn de nummers zeer spaarzaam, maar zeer afdoende, ingekleurd.

Geopend wordt met Me And My Chauffeur, dat door de percussie van een Afrikaans geluid voorzien wordt terwijl de drums en bas er een funky draai aangeven. Candice heeft een zeer soulvolle en krachtige stem in deze lui voortgroovende versie, die ook nog eens voorzien wordt van de schrijnende gitaar van Charlie Hunter.

When The Levee Breaks is vooral bekend in de uitvoering van Led Zeppelin. In de versie op dit album wordt Candice slechts begeleid door percussie waardoor een New Orleans-achtig (“Iko Iko”) effect ontstaat. You Can’t Rule Me klinkt vervolgens stuwend en hoekig funky.

When You Love Me is een intieme akoestische blues met een enorme power en met weergaloos gitaarwerk van Charlie Hunter. Na het loom wiegende Blues Everywhere klinkt Candice in Crazy Crying Blues enorm getergd in dit donker broeierige nummer. World Of Trouble krijgt een verrassend lekkere soulvolle uitvoering, die richting het geluid van Bonnie Raitt gaat. In het lui pompende Hole In The Wall wordt Candice slechts begeleid door de drums en bas.

DaShawn Hickman treedt aan met zijn lap steel in de intieme en breekbare countryblues HooDoo Lady en de afsluiter, New Bumble Bee, is getransformeerd tot een lui skankende reggae.

Een zeer respectvol eerbetoon aan Memphis Minnie op een zeer eigen wijze gebracht door Candice Ivory!

Website: https://candiceivory.com/

Candice Ivory - The Music Of Memphis Minnie - back