Review: Camilla Blue – Yellow

 

Camilla Blue - Yellow

Camilla Blue – Yellow
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Eigen beheer
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Camilla Blue is de Nederlandse band rondom componiste/zangeres/pianiste/gitariste Joyce Deijnen die met Yellow, na het in 2018 verschenen ‘Blue’, toe is aan haar tweede werkstuk.

Naar eigen zeggen is ze beïnvloed door een gevarieerd aantal namen als Beth Hart, Nina Simone, David Bowie, Leonard Cohen en Amy Winehouse.

Deijnen schrijft autobiografische liedjes die als thema haar leven tot dusver hebben, van haar peutertijd via haar jaren als pleegkind tot de volwassenheid van nu.

Vooral het feit dat ze als 2-jarige in een liefdevol pleeggezin werd opgenomen, komt in haar teksten naar voren zoals in het schitterende When I Get Home, een eerbetoon aan haar pleegouders of in het aangrijpende Umbrella, de paraplu als metafoor voor een veilig thuis zoals zij dat vond in het Brabantse dorpje Lithoijen.

Knokken tegen haar demonen staat ook op het muzikale menu: wat te denken van Loose Sand dat als thema verlatingsangst heeft of het inventief geconstrueerde Center Of A Black Star waarin ze zingt over paniekaanvallen. Als tegengif staat er ook een zomers klinkend liedje op de plaat in de vorm van Talk About It, want ze is helemaal klaar met corona.

Al deze liedjes worden gegoten in een aantrekkelijke mix van pop, blues, jazz en rock, met een centrale rol voor Deijnens prettige stemgeluid, gemaakt onder toezicht van producer Paul Pouwer.

Aparte vermelding ten slotte voor het werkelijk magnifieke openingsnummer Soul Searching. Haar eerste cd was al een voltreffer, dit ‘Yellow’ gaat daar nog overheen. Knappe prestatie !

Concerten:
3 juli: Muze Misse, Oss
24 september: Muziekcafé, Helmond

Tracklist:
01. Soul Searching
02. Loose Sand
03. Umbrella
04. When I Get Home
05. Talk About It
06. Mmm Mmm
07. Iced Up
08. Center Of A Black Star
09 .Silver Locks
10. Hullabaloo

Website: https://camillabluemusic.nl/#top