Review: Cactus – Temple Of Blues – Influences And Friends

 

Cactus - Temple Of Blues - Influences And Friends

Cactus – Temple Of Blues – Influences And Friends
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Cleopatra Records
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

De Amerikaanse heavy bluesrockband Cactus was actief tussen 1969 en 1973, maar toen was de bezetting al drastisch gewijzigd.

De band ontstond uit de band Vanilla Fudge (vooral bekend door hun coverversie van You Keep Me Hanging On van The Supremes. De band werd opgericht door Tim Bogert (bas), Carmine Appice (drums), Jim McCarty (gitaar) en Rusty Day (zang, mondharmonica).

Tim Bogert en Carmine Appice wilden eigenlijk een nieuw project starten met Jeff Beck, dat uiteindelijk niet doorging wegens een zwaar auto-ongeval van Beck. Aldus richten beiden met Jim McCarty en Rusty Day de band Cactus op. McCarthy kwam uit de Buddy Miles Express en daarvoor speelde hij bij Mitch Ryder. Day was als vocalist te horen op de Amboy Dukes lp ‘Migrations’.

Hun debuutplaat uit 1970 laat harde bluesrock horen in de stijl van Led Zeppelin en bevat een supersnelle versie van de bluesklassieker Parchmen Farm. Opvolgers ‘One Way Or Another’ en ‘Restrictions’ zijn van hetzelfde laken een pak, maar eind 1971 worden eerst McCarty en daarna Day uit de band gezet. Hun opvolgers werden Pete French als zanger, Werner Fritchings op gitaar en Duane Hitchings op keyboards, maar hun stijl veranderde in een meer commerciële stamprock, waarna de stekker eruit werd getrokken. In 1972 verlieten Bogert en Appice de band om met de weer herstelde Beck het trio Beck, Bogert & Appice te vormen. De band ging verder met een aangevulde bezetting (Robinson, Norris, Pinera) als New Cactus Band, maar na een korte periode werd de band in 1973 ontbonden.

In 1982 had Rusty Day samen met Uncle Acid & The Permanent Damage Band gewerkt aan een album. Hij had ook onder andere zijn geld verdiend met drugshandel. Day was geld schuldig aan Ron Sanders, een van de gitaristen van zijn band en afhankelijk van drugs, voor een kleine cocaïnedeal. Deze opende op 6 maart 1982 het vuur met een machinegeweer en schoot Day, diens zoon Russell en Garth McRae neer.

Na een onderbreking van tientallen jaren verscheen de band in juni 2006 bij twee shows in New York en bij het Sweden Rock Festival. De bezetting bestond weer uit de oud-leden Appice, Bogert en McCarty. Als zanger voegde Jimmy Kunes (voorheen Savoy Brown) zich bij de band. In hetzelfde jaar kwam de band met een nieuw album met de titel ‘Cactus V’. In 2009 ging Bogert met pensioen en overleed in 2021.

En nu is er een nieuw album onder de naam Cactus, met twee originele bandleden, drummer Carmine Appice en gitarist Jim McCarty met diverse muzikale gasten op een album vol klassieke bluesrocksongs. Meedoen onder meer Joe Bonamassa, Ted Nugent, Billy Sheehan, Bumblefoot, Dee Snider, Pat Travers, dUg Pinnick (King’s X) plus leden van Gov’t Mule, Vanilla Fudge, Living Colour, Vixen en meer!

Ik herinner me dat ik ooit een tweedehands live-driedubbel-elpee (met een groene hoes) heb gekocht met opnamen van enkele festivals en dat daar ook iets van Cactus op stond. Helaas kan ik de plaat niet 123 vinden… maar dit nieuwe album is eerlijk gezegd zéér de moeite waard, ongetwijfeld ook door de bijdragen van de vele gastmuzikanten en vocalisten.

De opener, een nieuwe versie van het aloude Parchman Farm (geschreven door Mose Allison) is meteen erg sterk en dat kan ik ook van de overige veertien tracks zeggen. Niet alle songs zullen bij iedereen bekend zijn, maar deze zou je moeten kunnen kennen: Big Mama Boogie, You Can’t Judge A Book By The Cover, Rock N’ Roll Children en natuurlijk Long Tall Sally. Het zijn allemaal vrij lange songs, verschillende boven de zes minuten. Lekker album met dit mooie weer!

Tracks:
01. Parchman Farm (feat. Joe Bonamassa & Billy Sheehan)
02. Bro. Bill (feat. Randy Jackson, Randy Pratt, & Bob Daisley)
03. Guiltless Glider (feat. Bumblefoot & Phil Soussan)
04. Evil (feat. Dee Snider & dUg Pinnick)
05. One Way…Or Another (feat. dUg Pinnick & Ted Nugent)
06. Alaska (feat. Johnny A. & Tony Franklin)
07. No Need To Worry (feat. Jorgen Carlsson & Warren Haynes)
08. Oleo (feat. Steve Stevens & Billy Sheehan)
09. Big Mama Boogie (feat. Pat Travers & James Caputo)
10. You Can’t Judge A Book By The Cover
11. Rock N’ Roll Children (feat. Britt Lightning, Vernon Reid, & Rudy Sarzo)
12. Let Me Swim (feat. Doug Aldrich & Marco Mendoza)
13. Restrictions (feat. Ty Tabor & Phil Soussan)
14. Long Tall Sally (feat. Mark Stein & Fernando Perdomo)
15. Guiltless Glider (Bonus Track) (feat. Tim “Ripper” Owens)

Website: http://www.cactusrocks.net/