Review: Bywater Call – Remain

 

Bywater Call - Remain

Bywater Call – Remain
Format: CD / Label: Gypsy Soul Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Canadese band Bywater Call is in Nederland al redelijk bekend aangezien de band al eens op het Moulin Blues festival optrad. De band debuteerde in 2019 en bestaat momenteel uit Meghan Parnell (zang), Dave Barnes (gitaar), Bruce McCarthy (drums), Mike Meuses (bas), Alan Zemaitis (keyboards), Stephen Dyte (trompet) en Julian Nalli (tenor saxofoon).

Hun nieuwe album, ‘Remain’, staat vol met zeer soulvolle muziek met vaak een bluesy ondertoon. Zangeres Meghan Parnell trekt de nodige aandacht door haar zeer soulvolle rauwe stemgeluid, dat mij aan Bonnie Bramlett (Delaney & Bonnie) deed denken.

Zij is in topvorm te horen in de zacht groovende opener Falls Away. Een prima swingende binnenkomer waarin ook de gemeen schurende slidegitaar van Dave Barnes opvalt.

Lover Down Slow is daarna een intieme soulballad. Zacht deinend met krachtige blazers, een breekbare slidegitaar en de bluesy zang van Meghan. Ook Remain is een soulballad van het zeer intieme soort met zeer doorleefde zang.

Let Me Be Wrong gaat op een warm deinende wijze richting het warme soulgeluid van het fameuze Hi label. Meghan is ook hier in topvorm en de blazers klinken lekker romig. Left Behind is vervolgens een groovend nummer met een bluesy ondertoon en een majestueus geluid dat aan Joe Cocker’s With A Little Help From My friends doet denken.

De branderige slidegitaar van Dave Barnes is in volle glorie te horen in de broeierige funk van Sea We Swim naast het pompende soulorgel van Alan Zemaitis.

De hoogtepunten van dit album zijn voor mij de bijtende groover Go Alone met een broeierig huilende slidegitaar en de zeer indringende, stemmige ballad Locked met een warm galmend geluid.

Het album wordt feestelijk afgesloten met de soulpomper Bring It Back.

Het nieuwe album van Bywater Call bewijst dat deze Canadese band tot de top van het soulblues genre behoort.

Tracks:
01. Falls Away
02. Lover Down Slow
03. Remain
04. Let Me Be Wrong
05. Left Behind
06. Sea We Swim
07. Ties That Bind
08. Fortune
09. Go Alone
10. Locked
11. Bring It Back

Website: https://bywatercall.com/