Review: Buffalo Killers – Stay Tuff/Lost Cuts

 

Buffalo Killers - Stay Tuff/Lost Cuts

Buffalo Killers – Stay Tuff/Lost Cuts
Format: CD – Vinyl LP – Digital/ Label: Alive Naturalsound Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Voor wie het vergeten was: Buffalo Killers was/is een band uit Cincinnati, Ohio, opgericht inn 2006 en bestaand uit Andrew Gabbard (zang, gitaar), Zachary Gabbard (zang, bas), Joseph Sebaali (drums) en Sven Kahns (gitaar, pedal steel).

De band was een lieveling van Chris Robinson van the Black Crowes en ook producer Dan Auerbach van the Black Keys was onder de indruk. Dat resulteerde uiteindelijk in het vertrek van Andrew en Zachary Gabbard naar de touring band van the Black Keys. En dat betekende het einde van Buffalo Killers.

Voor de liefhebbers van de band maar ook de liefhebbers van het betere ongepolijste powerpop/Americana werk is er nu een album verschenen met onuitgebracht materiaal met een flink aantal covers.

De eerste cover is Don’t You Ever Think I Cry van Rockin’ Horse. Een rauw schurend nummer in de stijl van “Don’t Let Me Down” van the Beatles vermengd met psychedelische Alex Chilton/Big Star invloeden. Ook het rauw sprankelende Love Is Gold zit in de powerpop hoek van Big Star.

Stand Back And Take A Good Look is een felle grimmige cover van de obscure band the Nerves.

T-Model Ford’s Chicken Head Man is een zeer rauwe fuzzgarageblues cover met een verwoestende branderige fuzzgitaar en de energie van Sam The Sham & the Pharaohs. Heavy Makes You Happy (Sha Na Boom Boom Yeah) is bekend van the Staple Singers en in handen van Buffalo Killers is dit een broeierige luie cover.

De intieme kant van de band is te horen in het intieme akoestische Oh My Word. Huma Bird is een zeer indringend nummer dat klinkt als een mix van Big Star en Crazy Horse met Crosby Stills Nash & Young-achtige zang.

Good Feeling is een lui skankend soort Americana-reggae. Het loom sprankelende So Close In Your Mind is de afsluiter van het album.

Een album dat nogmaals aantoont wat een prima ongepolijste band Buffalo Killers was/is.

Tracks:
01. Don’t You Ever Think I Cry
02. Love Is Gold
03. Oh My Word
04. Stand Back And Take A Good Look
05. Chicken Head Man
06. Huma Bird
07. Heavy Makes You Happy (Sha Na Boom Boom Yeah)
08. Still Water Runs Deep
09. Good Feeling
10. So Close In Your Mind

Website: https://www.facebook.com/buffalokillers