Review: Bryan Ferry – Love Letters

 

Bryan Ferry - Love Letters

Bryan Ferry – Love Letters
Format: Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Een heel kort plaatje van andermans liedjes uitgevoerd door Bryan Ferry. Iets dat de zangers in zijn carrière al talloze keren deed. Opvallend dat de EP redelijk onverwacht digitaal verkrijgbaar werd. Juist op het moment dat Roxy Music weer actief wordt. Alle oude platen verschenen op vinyl en er wordt dit jaar een nieuwe tournee ondernomen. Waarom dan dit werk zo stilletjes verschijnt is dan toch opvallend.  

Met vrij minimale elementen bouwt Ferry zijn muzikale wereld van romantiek in de late uurtjes. Wat vluchtige percussie, spaarzame gitaarwerk ondergedompeld in lagen van synthesizer en piano. Dezelfde omhulling die hij eigenlijk al hanteert sinds ‘Avalon’. Kwetsbaarheid van de protagonist naast melodieuze warmte. Het bezongen verlangen soms haast verborgen onder de lagen van muzieknoten. Afstandelijk en kortbij tegelijk.

Opvallend ook hoe Ferry positief gebruik maakt van zijn verouderde stem. Nu is hij niet plots verworden tot een tweede Bob Dylan, eerder wordt hij steeds meer de ‘crooner’ die hij aan het begin van zijn carrière pretendeerde te zijn. Een prettige kraakje geeft het lege muzikale landschap iets kwetsbaars en kleins.

Jammer eigenlijk dat de release maar beperkt blijft tot dit kwartet van liedjes. Een volledig album in deze wat nieuwe stijl was wel verrassend geweest. Zijn vorige cover album met (toen) Dylan nummers was wel een positieve uitschieter.

Dit mini album kan worden geluisterd als zijn variant op ‘In The Whee Small Hours’ van Sinatra! Maar dan is juist het grote probleem dat de speelduur zo beperkt is! Dus maak of een volledig cover album of kom weer eens met nieuw werk …. ‘Avonmore’ is ook al weer uit 2014. Meneer Ferry, u blijft verbazen.

Tracks:
01. Love Letters
02. I Just Don’t Know What To Do With Myself
03. Fooled Around And Fell In Love
04. The Very Thought Of You

Website: https://bryanferry.com/news/