Review: Bruce Katz Band – Connections

 

Bruce Katz Band - Connections

Bruce Katz Band – Connections
Format: CD / Label: Dancing Rooster Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Over de muzikale kwaliteiten van toetsenist Bruce Katz wordt, na zijn avonturen in the Gregg Allman Band en Ronnie Earl & the Broadcasters al lang niet meer getwijfeld.

En zijn nieuwe soloalbum bevestigt die kwaliteiten nogmaals. Bruce nam dit album op in de befaamde Capricorn Studios samen met Aaron Lieberman (zang, gitaar) en Liviu Pop (drums), in enkele nummers nog bijgestaan door Shaun Oakley, de kleinzoon van Berry Oakley van the Allman Brothers Band, op bas.

Dit album laat vooral de veelzijdigheid van Bruce Katz horen.

Zo begint hij met de broeierig pompende rocker Right Here Right Now. Een nummer met zowel Bruce’s sprankelende piano als de schurende slidegitaar van Aaron Lieberman in de hoofdrol. Daarna volgt de luie rhythm & bluesshuffle Nighttime Stroll. Aaron Lieberman bewijst in dit nummer dat hij een prima krachtige zanger is en een al even prima gitarist.

Where’s My Wallet? is een heerlijk funky nummer met Bruce’s Hammond B3 in de hoofdrol naast de vlammende funkgitaar van Aaron Lieberman en de stuwende drums van Liviu Pops, die onder het motto “give the drummer some” de ruimte krijgt in een korte drumsolo.

Morning On Basin Street opent als een intieme pianoblues om vervolgens als een funky New Orleans nummer verder te gaan. Vervolgens is Down Below een venijnig riffend bluesrocknummer met brullend gitaarwerk. Door de combinatie orgel en gitaar hangt er in het dromerige The Dream een Focus sfeertje.

Met All About That begeeft Bruce zich in het romig swingende orgeljazz gebied in de beste Jimmy Smith traditie. Ook Gary’s Jam is een jazzdance nummer maar dan met een hoger latin gehalte. De ontspannen blues What I Feel sluit dit album af.

Een zeer aangenaam album dat zowel de kwaliteiten van Bruce Katz en zijn muzikale vrienden als de veelzijdigheid van deze muzikanten aantoont.

Tracks:
01. Right Here Right Now
02. Nighttime Stroll
03. Where’s My Wallet?
04. Morning On Basin Street
05. Down Below
06. Sneakin’ Around
07. The Dream
08. All About That
09. Gary’s Jam
10. Tides Are Turning
11. What I Feel

Website: https://www.brucekatzband.com/