Review: Bruce Cockburn – O Sun O Moon

 

Bruce Cockburn - O Sun O Moon

Bruce Cockburn – O Sun O Moon
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: True North Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Al sinds het verschijnen van zijn debuutalbum ‘Bruce Cockburn’ in 1970 heeft de Canadese singer-songwriter Bruce Cockburn een cultstatus onder de liefhebbers van het singer-songwriter genre.

Bruce is inmiddels 78 jaar oud en bewijst met zijn nieuwe album, dat hij nog steeds zeer krachtig klinkt, zowel muzikaal als tekstueel. Nog steeds behandelt hij de vele misstanden in de wereld en milieu issues.

Het nieuwe album werd opgenomen in Nashville met vaste producer en gitarist Colin Linden en Bruce’s muzikale vrienden Susan Aglukark (zang), Janice Powers (toetsen), Gary Graig (drums), Victor Krauss (bas), Chris Brown (drums), Jeff Taylor (accordeon), Jenny Scheinman (viool), Jim Hoke (marimba, klarinet, saxofoon), Shawn Colvin (zang), Buddy Miller (zang), Allison Russell (zang), Sarah Jarosz (zang, mandoline) en Ann & Regina McCrary (backing vocals).

Het album opent op een bluesy manier met het zacht schuifelende On A Roll. Bruce blijkt vokaal nog weinig ingeleverd te hebben en hij laat zich onder steunen door de schurende gitaar van Colin Linden en de soulvolle zang van de zusjes McCrary. Orders klinkt zeer intiem en sprankelend met een belangrijke rol voor de zachte marimba klanken van Jim Hoke.

In Push Comes To Shove duikt een jazzy  geluid op met de zwoele stem van Shawn Colvin en de snijdende viool van Jenny Scheinman. Het zacht stuwende, en bluesy , To Keep The World We Know, gaat over de miserabele toestand van onze planeet. Susan Aglukark biedt vocale bijstand.

Colin Went To The Water is een wrang melancholisch nummer. Wrang aangezien het gaat over een vriend van Bruce, die verdronken is. Us All is een zeer indrukwekkende stemmige ballad met  het donkere vioolspel van Jenny Scheinman. Haiku is een instrumentaal nummer met de sprankelende gitaar van Bruce in de hoofdrol. Ann en Regina McCrary zijn weer te horen in het lui deinende O Sun By Day O Moon By Night waar een Leonard Cohen sfeertje in zit.

Het jazzy geluid van Tom Waits kom je ook een aantal keer tegen zoals in King Of The Bolero waarin de accordeon van Jeff Taylor het  nummer een chanson-achtige wending geeft.

Door de doorleefde zang van Bruce zijn er ook in When The Spirit Walks In The Room wat Tom Waits invloeden te vinden.

Bruce Cockburn bewijst met zijn nieuwe album, dat hij nog steeds een zeer krachtige en indrukwekkende singer-songwriter is!

Tracks:
01. On a Roll
02. Orders
03. Push Come to Shove
04. Colin Went Down to the Water
05. Into the Now
06. Us All
07. To Keep the World We Know
08. King of the Bolero
09. When the Spirit Walks in the Room
10. Haiku
11. O Sun By Day O Moon By Night
12. When You Arrive

Website: http://brucecockburn.com/