Review: Brother Dege – Aurora

 

Brother Dege – Aurora

Brother Dege – Aurora
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Prophecy Productions
Release: 2024

Tekst: Fons Delemarre

Dege Legg (AKA Brother Dege), is inderdaad kort geleden overleden. Rond het overlijden is (nog) geen verdere informatie beschikbaar. Mede daarom én als eerbetoon aan zijn muziek, volgt hieronder een ‘gewone’ bespreking (voor zover dat in deze situatie lukt) van ‘Aurora’, het meest recente album van Brother Dege.

Wie is Brother Dege? Een paar Engelse steekwoorden: singer-songwriter, americana, alt-roots, delta blues, rock, slide guitars. Dreamy Dobros. Southern psychedelia. Cinematic Delta-blues. Brother Dege conjures (=roept op) a dark & hypnotic vision of the modern Deep South. 

Tot zover de muzikant. Op naar de muziek.

Brother Dege mag dan uitzien en klinken als een woeste wildeman, de muziek op Aurora’ is aanmerkelijk meer ingetogen dan zijn eerdere werk. Brother Dege ziet zijn laatste album als een soort conceptalbum over liefde. In zijn geval een vijfjarige relatie, met opgebloeide liefde en verwelkte liefde.

Openingstrack Aurora is een fraai instrumentaal, sferisch stukje, dat zo maar uit de hoed van het Penguin Cafe zou kunnen komen. Ware het niet dat de stemmige slide van Brother Dege onmiddellijk laat horen dat Ry Cooder’s Paris Texas’ dichterbij de sound en uitstraling van ‘Aurora’ ligt dan het nummer Aurora van het Engelse Penguin Cafe, zoals dat te vinden is op hun album The Red Book’ uit 2014. *    

Where the Black Flowers Grow, is -zeker met het recente overlijden van Brother Lege in gedachten- een zeer beklemmend nummer (bekijk de video!) Daar is weer duidelijk te zien dat Brother Dege geen lachebekje is, to say the least. Zijn klaagzang is een smeekbede om rust, in dit geval in een veld waar zwarte bloemen groeien en bloeien. Ook in deze track is een belangrijke plek ingeruimd voor de -hier in galm gedrenkte- slidegitaar. Maar het is en blijft een kippenvelnummer dat repeatbehandeling verdient.                                                          

Climbing Ivy (Sleep Beside You) Als ik het goed heb is Ivy (giftige) klimop, die je zodanig kan overwoekeren dat je achter spreekwoordelijke tralies komt te zitten. “Sleep up in the ivy of your iron gates/Till the morning comes/And takes our tears away.” Zo kan liefde je ’s nachts dus overweldigen, tot je ’s ochtends wakker wordt en je lief -gelukkig- toch nog steeds naast je ligt.

A Man Needs a Mommy is de parafrase van Brother Dege op Neil Youngs klagende constatering A Man Needs a Maid (‘Harvest’, 1972). In beide gevallen spreken het leed en de roep om troost voor zich…

In Turn of the Screw worden alle registers opengetrokken en zetten Brother Dege en The Brethren een razende punkrock tune in. Deze in de hel gebakken ‘slide-slashing barn burner’ laat horen dat geliefden zo door elkaar geobsedeerd kunnen zijn dat ze, bij wijze van spreken, bereid zijn samen van een denkbeeldige rots af te springen.

Dan komt de omslag, de dreiging en de onvermijdelijk afloop. Het einde kondigt zich aan…

Ouroboros is de naam van een slang die zijn eigen staart opeet en die zodoende een eeuwige cirkel vormt. In het geval van de teloorgegane liefde eet de slang mogelijk niet alleen zichzelf op, maar ook zijn geliefde…

In The Devil You Know overpeinst de muzikant de break up en wordt hij geconfronteerd met zijn eigen innerlijke duivel.

Loser’s Blues spreekt en klinkt voor zich.

Ook in het afsluitende nummer The Longing, in eerste instantie gedragen door een stemmige piano, is beklemming troef. De slide van Brother Dege galmt en galmt. Na vijf minuten begint de finale soundscape en komt het einde, met in de verte de kerkklokken die over de velden luiden, angstig en onvermijdelijk dichtbij. De fade-out lijkt een eeuwigheid te duren…

Aurora’ is een waardig afscheid van en tegelijkertijd een passende Tribute to Brother Dege, een getroubleerde en kunstzinnige loner, die onvoorwaardelijk zijn eigen pad zocht.

Tracks:
01. Aurora
02. Where The Black Flowers Grow
03. Climbing Ivy (Sleep Beside You)
04. A Man Needs A Mommy
05. Turn Of The Screw
06. Ouroboros
07. The Devil You Know
08. Loser’s Blues
09. The Longing

Line-up Brother Dege & The Brethren:
“Brother” Dege Legg – vocals, guitars, dobro
Greg Travasos, Doug Belote, Danny Devillier, Hawley Joe Gary – drums
Kent Beatty – bass
Jim McGee – lead guitar
Ben Alleman – piano on Climbing Ivy (Sleep Beside You)

Website: https://brotherdege.net/

*Aurora is ook de titel van een track van het Penguin Cafe, te vinden op hun album The Red Book’ (2013). In het kader van een ruimtevaartprogramma van NASA (het Kepler project) wordt in de ruimte naar verschijnselen gezocht die op een of andere manier overeenkomsten vertonen met het leven op aarde. De track van het Penguin Cafe is de ruimte ingestuurd, in de hoop dat de muziek ooit opgevangen zal worden door ‘leven in de kosmos’.