Review: Brave Rival – Life’s Machine

 

Brave Rival - Life's Machine

Brave Rival – Life’s Machine
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Aangezien er twijfels bestaan of de band Heart nog wel bestaat, door de soloavonturen van de zusjes Wilson, kan ik een goed alternatief voor Heart aanbieden in de vorm van de Britse band Brave Rival. Een band uit Portsmouth bestaand uit Lindsey Bonnick (zang), Chloe Josephine (zang), Ed Clark (gitaar), Billy Dedman (bas) en Donna Peters (drums).

Op hun debuutalbum, geproduceerd door Tarrant Shepherd, is zowel flink bluesy materiaal te horen als krachtige melodieuze rock. Ook beschikt de band over een tweetal zeer krachtige zangeressen. Zie daar de Heart vergelijkingen.

Het zou de band echter tekort doen om je alleen maar op de Heart invloeden te focussen aangezien de band wel degelijk een eigen geluid heeft.

Het album opent met het stevige Heart Attack, dat klinkt als een mix van Led Zeppelin en Heart. Een funky bluesrocker met hoekige riffs en een opzwepende break.

Het lekker losjes groovende Guilty Love is een bluesrocknummer met het gierende Hammondorgel van gast Jonny Henderson (o.a. Ian Segal en Matt Schofield). Dit nummer klinkt als een bluesy versie van Heart.

De melodieuze kant van Brave Rival komt vooral aan bod via een aantal ballads zoals Without You, met een fraai sfeervol intro en een sprankelend soulgeluid. Come Down is een deinende bluesy ballad met indrukwekkende soulvolle zang en gierend gitaarspel.

Het pompende Run And Hide laat de felle kant van de band horen. Ed Clark laat hier messcherp gitaarspel horen. What’s Your Name Again? is vervolgens een rauw schurend nummer met prima broeierig slidegitaarwerk.

Fool For You opent met de zeer diepe bluesy zang van Lindsey Bonnick en gaat over in een luchtig groovend nummer.Ook Break Me is soulvol. Intiem en toch krachtig met gospelachtige klanken van het backing koor.

Brave Rival sluit haar debuut af met de breekbare, Heart achtige, ballad Life’s Machine.

Met Brave Rival hebben we er weer een prima band bij, met een lekker krachtig en bij wijlen intiem geluid.

Tracks:
01. Heart Attack
02. Guilty Love
03. Without You
04. Run And Hide
05. Come Down
06. What’s Your Name Again?
07. Secrets
08. Long Time Coming
09. Thin Ice
10. Fool Of You
11. Break Me
12. Life’s Machine

Website: https://braverival.com/