Review: Bonny B. & The Jukes – Peace

 

Bonny B & The Jukes - Peace

Bonny B. & The Jukes – Peace
Format: CD – Digital / Label: MCCD Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van bluesharpist Bonny B. zou zo onderhand bekend moeten zijn. Hij werd geboren in Pôsatz, Cambodja en moest met zijn familie, op vierjarige leeftijd, vluchten voor de Rode Khmer. Ze kwamen in Zwitserland terecht en kregen daar politiek asiel.

Op de middelbare school raakte Bonny, die trouwens als Shu Pheaktra Bonnyface Chanmongkhon geboren werd, verslingerd aan de blues. Hij volgde eerst een opleiding tot banketbakker maar ruilde deze baan toch in voor de blues Hij vormde bands als Bonny B & the Spirit Of The Blues, the Bonny B Blues Band, the Bonny B Band en nu dus Bonny B. & the Jukes.

Zijn eerste album, Cambodia, verscheen in 1999 en werd in 2001 door het Dixiefrog label uitgebracht als ‘Something’s Wrong’. En ook zijn album Bonny B. & The Jukes uit 2021 was een prachtalbum.

Inmiddels is Bonny B. toe aan zijn zeventiende album waarop zijn Jukes bestaan uit Ice B (gitaar), Franck Salis (Hammind B3), Peter Batasz (bas) en Sal Lombardo (drums). En dat blijkt een prima geoliede band te zijn waarin Bonny alle ruimte krijgt voor zijn harmonicaspel, dat zowel hard brullend als intiem bluesy klinkt.

Het romige Hammond B3 orgel van Franck Salis opent de lui pompende shuffle Born With The Blues, een nummer van Brownie McGhee. Hier valt gelijk op dat de zang van Bonny B. de nodige Johnny “Guitar” Watson trekjes vertoont. Uiteraard krijgt zijn kermende harmonica hier alle ruimte naast de priemende gitaar van Ice B.

De stuwende bas en drums zorgen in Hard Time voor een soliede swingende basis waarin Bonny zijn bluesharop hard laat brullen. Macho Blues is een warme funky bluesmambo met hard loeiend harmonicaspel, bijtend gitaarwerk en het uitbundig gierende orgel van Franck Salis.

Na de intieme slowblues Let’s Talk volgt een verrassing. Jerry Jeff Walker’s Mr. Bojangles (o.a. bekend in de uitvoering van the Nitty Gritty Dirt Band) is door Bonny getransformeerd tot een smachtende en indringende slowblues. In I Paid My Dues gaat de band weer op de luie funky toer. De harmonica van Bonny klinkt hier behoorlijk vurig.

I Wanna Live Forever is, na Mr. Bojangles, het tweede hoogtepunt van het album. Een slowblues met het krachtige Hammond B3 geluid as voornaamste ingredient. Gene Taylor’s Why (The King Of Love Is Dead) is een zeer soulvol eerbetoon aan Dr. Martin Luther King.

Bonny B. sluit zijn album zeer hoopvol af met Peace. Een geolied funkende blues met een boodschap, die in de wereld van vandaag zeer op zijn plaats is.

Het album ‘Peace’ van Bonny B. & the Jukes bewijst nogmaals de bluesklasse van Bonny B.!

Tracks:
01. Born With The Blues
02. Hard Times
03. Macho Blues
04. Let’s Talk
05. Mr. Bojangles
06. Love, Love, Love
07. I Paid My Dues
08. I Wanna Live Forever
09. Right Now
10. Why (The King Of Love Is Dead)
11. Peace

Website: https://www.bonnyb.ch/