Review: Bonnie Raitt – Just Like That…

 

Bonnie Raitt - Just Like That…

Bonnie Raitt – Just Like That…
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Redwing Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

‘Just Like That…’ is het eerste album dat Bonnie Raitt uitbrengt sinds het heel goed ontvangen ‘Dig In Deep’ uit 2016. Zes jaar wachten op een nieuw album is best lang, maar daar krijg je dan ook wat voor!

Met ‘Just Like That…’ levert La Raitt een fraai gevarieerd album af. Bonnie Raitt is al sinds haar (tweede) doorbraak in 1991 met het album ‘A Nick Of Time’, iemand die een heel goede neus heeft voor relatief onbekende songwriters en ook nu staan er op ‘Just Like That…’ weer een paar heel mooie covers. Maar de verrassing van dit album zijn eigenlijk wel de het viertal door Bonnie zelf geschreven songs, en dan vooral de twee door John Prine († 2021) geïnspireerde folksongs Just Like That… en Down The Hall, mooi bewogen gezongen door Raitt op een manier zoals eigenlijk alleen ook Jackson Browne dat kan.

De twee andere Raitt-songs zijn het samen met haar longtime gitarist George Martinelli geschreven Livin’ For The Ones, een up-tempo bluesrock song met fraai slide gitaarwerk van Raitt, en Waitin’ For you To Blow, een 70s funknummer met Mose Allison-vocalen.

Maar ook de covers zijn niet te versmaden, zoals Something Got A Hold Of My Heart van NRBQ’s gitarist Al Anderson, een song waar Bonnie Raitt bijna 30 jaar mee heeft rondgelopen en pas nu de juiste aanpak voor heeft gevonden. Het is een mid-tempo funky song met de twee typische Raitt-aspecten: de vloeiende laid-back vocalen en de al even vloeiende slide gitaar.

Verder is er de cover van reggae star Toots Hibbert’s Love So Strong, dat Bonnie eigenlijk had willen opnemen als een duet met Toots, maar de treurige dood van Hibbert in 2020 als gevolg van CoVid-19, voorkwam dat. Love So Strong is nu een tribuut geworden voor één van de allergrootste reggae-songwriters aller tijden.

When We Say Goodnight, een song van Jonah Smith, steunt op een fraaie jazzy lick van gitarist Duke Levin en de Fender Rhodes-pianosound van Glenn Patscha.    

En het misschien wel mooiste nummer is de broken heart ballad Blame It On Me, waar we Bonnie Raitt zowel vocaal als op slide gitaar in volle glorie horen en de rillingen je over de rug lopen.

Bonnie Raitt heeft met ‘Just Like That…’ een verrassend afwisselend album uitgebracht dat alle aspecten van haar als een van de beste Amerikaanse blues en folk artiesten van deze tijd omvat. Pure klasse!   

Tracks:
01.Made Up Mind
02. Something’s Got a Hold of My Heart
03. Livin’ For the Ones
04. Just Like That
05. When We Say Goodnight
06. Waitin’ For You to Blow
07. Blame It On Me
08. Love So Strong
09. Here Comes Love
10. Down the Hall

Website: https://www.bonnieraitt.com/