Review: Bonham-Bullick – Bonham-Bullick

 

Bonham-Bullick - Bonham-Bullick

Bonham-Bullick – Bonham-Bullick
Format: CD – Digital / Label: Quarto Valley Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Bonham-Bullick is een project van het echtpaar Deborah Bonham (zang) en Peter Bullick (gitaar). Een cover project want hun album is in zijn geheel gevuld met covers. En gelukkig niet al te voor de hand liggende covers waardoor het verrassingseffect des te groter is.

Deborah Coleman kennen we al lang al via haar indrukwekkende solocarrière en, ja, zij is de zuster van drummer Jason Bonham (Led Zeppelin). Gitarist Peter Bullick deed onder andere ervaring op in de band van Paul Rodgers.

Het album opent gelijk met een vrij onbekend nummer van Bernard Fowler, bekend van o.a. The Rolling Stones. Zijn See You Again is een broeierig zacht bonkend nummer met intieme soulvolle zang van Deborah en de machtig brullende gitaar Peter Bullick. Ook Johnnie Taylor’s I Had A Dream is niet al te bekend en klinkt hier als een broeierige trage blues met snijdend huilend gitaarwerk.

Albert King’s Can’t You See What You’re Doing To Me klinkt lekker gemoedelijk en soulvol met een glansrol voor de fel snijdende en loeiende gitaar van Peter Bullick.

De cover van Mark Lanegan’s Bleeding Muddy Water mag verrassend genoemd worden. Een donker schurend bluesy nummer met brandend gitaarwerk en intense zang. O.V. Wright’s I Don’t Know Why klinkt heerlijk warm in een sfeervolle soulblues versie.

Sam Cooke’s Trouble Blues klinkt zinderend en vibrerend mede door het donkere pedaal gitaarspel van B.J. Cole.

De cover van Stephen Stills’ Sit Yourself Down bewijst dat het vroege werk van Stills behoorlijk soulvol was. De cover klinkt lekker swingend en is voorzien van schurend bluesgitaarspel. Ann Peebles’ I’ll Get Along is lekker loom, lui, funky en bluesy.

Ashley Cleveland’s When This World Comes To An End zal ook niet bij iedereen even bekend zijn. Een donker en broeierige cover met venijnig snijdend gitaarwerk. When It Don’t Come Easy van Patty Griffin is een intiem en soulvol Americana nummer met indrukwekkende soulvolle zang van Deborah.

What Did I Do Wrong is geschreven door Allen Toussaint en vooral bekend in de uitvoering van Betty Harris. Uiteraard heb je hier te maken met een funky en soulvolle cover.

De afsluiter is The Changeling van Chris Wilson. Een intieme en breekbare cover met de fraai huilende pedal steel van B.J. Cole.

Van mij mogen Deborah Bonham en Peter Bullick snel weer met een cover album komen. Dit heerlijke album smaakt namelijk naar veel meer!

Tracks:
01. See You Again
02. I Had A Dream
03. Can’t You See What You’re Doing To Me
04. Bleeding Muddy Water
05. I Don’t Know Why
06. Trouble Blues
07. Sit Yourself Down
08. I’ll Get Along
09. When This World Comes To An End
10. When It Don’t Come Easy
11. What Did I Do Wrong
12. It Ain’t Easy
13. The Changeling

Website: https://www.deborahbonham.com/index.html