Review: Bombino – Sahel

 

Bombino - Sahel

Bombino – Sahel
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Partisan Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Omara Moctar is als Bombino inmiddels uitgegroeid tot een grootheid in de sector “Woestijnblues”. Deze uit Nigeria afkomstige gitarist, songschrijver en bandleider onderscheidt zich door zijn worldmusic te vermengen met een behoorlijk bluesy geluid. En dat laatste komt vooral door zijn spijkerharde gitaarspel, dat even rauw en schijnbaar ongecontroleerd klinkt als bijvoorbeeld John Lee Hooker.

Daarnaast vormen de bedwelmende grooves van zijn band (Kawissan Mohammed (ritmegitaar), Corey Wilhelm (drums, djembe, calabash, percussie), Youba Dia (bas, calabash), Mohamed Araki (keyboards) en Mahassa Walet Amoumene (backing vocals) een zeer belangrijk bestandsdeel van de sound van Bombino.

Hun nieuwe album werd opgenomen in Casablanca, Marokko en geproduceerd door David Wrench, onder andere bekend door zijn werk met David Byrne en Goldfrapp).

De gitaar van Omara Moctar opent Tazidert met ongepolijste riffs waarna het nummer op een bedwelmende funky wijze verder gaat. Met een betoverend, bedwelmend geluid ent opzwepende kreten. Alwane is een akoestisch nummer, dat al even bedwelmend klinkt door de funky grooves en het sprankelend gitaarspel. De single Aitma is een vlammend, rauw groovend nummer met hard bluesy gitaarwerk.

In Si Chilan hebben de funky grooves de overhand op een mellow groovende wijze waarin je ook reggae ritmes tegenkomt. De lome akoestische shuffle Ayo Nigla klinkt even lui als het werk van J.J. Cale. Darfuq is vervolgens weer een bedwelmend funky woestijnblues nummer gevolgd door de loom skankende reggae van Ayes Sachen waarin de branderige g itaar voor een bluesy randje zorgt. Nik Sant Awanha klinkt warm en gemoedelijk met een sprankelend geluid.

Het album wordt door een tweetal akoestische nummers afgesloten. Itisahid deint warm voort en Mes Amis is een pracht van een bedwelmend en sprankelend nummer.

Met het album ‘Sahel’ handhaaft Bombino zich met het grootste gemak aan de top van de woestijnblues!

Tracks:
01. Tazidert
02. Alwane
03. Aitma
04. Si Chilan
05. Ayo Nigla
06. Darfuq
07. Ayes Sachen
08. Nik Sant Awanha
09. Itisahid
10. Mes Amis

Website: http://www.bombinomusic.com/