Review: Bobby Weir & Wolf Bros – Live In Colorado

 

Bobby Weir & Wolf Bros - Live In Colorado

Bobby Weir & Wolf Bros – Live In Colorado
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Third Man Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The Grateful Dead was met name in de USA een legendarische band met een hondstrouwe aanhang. De band werd mede opgericht door zanger en gitarist Bob Weir, die na het uiteenvallen van The Dead solo ging en ook in bands als The Other Ones, Kingfish, Bobby & The Midnites en RatDog speelde.

Nog steeds is hij zeer actief. Dit keer onder de naam Bobby Weir & Wolf Bros. En die Wolf Bros bestaat uit producer en bassist Don Was (bekend van o.a. Was (Not Was) en drummer Jay Lane (o.a. Primus).

Op dit in Colorado opgenomen live album worden zij aangevuld door Greg Leisz (pedal steel), Alex Kelly (cello), Sheldon Brown (tenor saxofoon), Adam Theis (trombone), Brian Switzer (trompet) en Mads Tolling (viool).

The Grateful Dead had live nogal eens de neiging om te vervallen in  ellenlange jams maar daar is op dit live album totaal geen sprake van. Wel van een heerlijke mix van soul, country en blues.

Er staan twee Grateful Dead covers op het album. De eerste, New Speedway Boogie, is getransformeerd tot een luie bluesshuffle met jazzy pianowerk, de rauw priemende gitaar van Bob, de hemels huilende pedal steel van Greg Leisz en warme blazers.

De tweede Dead cover is West L.A. Fadeaway, die hier intiem zacht en bluesy wordt uitgevoerd. Ook Dylan’s A Hard Rain’s A-Gonna Fall komt voorbij in een loom deinende versie met een voorname rol voor de pedal steel.

Ook Big River is een cover en wel van Johnny Cash. Lui boppend uitgevoerd met de bluesy priemende gitaar van Bob en een zacht rockende piano. De rest van het album is met eigen nummers gevuld.

Het luie My Brother Essau heeft een overduidelijk funky The Band geluid en Only A River begeeft zich op het Americana terrein waarbij invloeden als Kris Kristofferson en Bob Dylan te horen zijn. Looks Like Rain hoort ook in het Americana hokje thuis met een zacht soulvol geluid.

De afsluiter Lost Sailor/Saint Of Curcumstance is een zeer soulvol nummer, doorspekt met zwevende Americana geluiden.

Tracks:
01. New Speedway Boogie
02. Hard Rain’s A-Gonna Fall
03. Big River
04. West L.A. Fadeaway
05. My Brother Essau
06. Only A River
07. Looks Like Rain
08. Lost Sailor/Saint Of Circumstance

Website: https://bobweir.net/