Review: Bobby Rush – Chicken Heads

 

Bobby+Rush-Chichen+Heads+(feat.+Buddy+Guy)

Bobby Rush – Chicken Heads
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Deep Rush Records
Release: 2022

Tekst: Fons Delemarre

In 1971 had Bobby Rush (10 november 1933, 87 jaar, dus…) een hit met het nummer Chicken Heads. Ter gelegenheid van de 51ste verjaardag van dat heugelijke feit vond hij het een aardig idee het nummer opnieuw op te nemen. Vier keer, om precies te zijn.

Op de EP ‘Chicken Heads’ vind je dus naast zijn eigen nieuwe versie, opnames van het nummer met Buddy Guy, Gov’t Mule en Christone ‘Kingfish’ Ingram, een van de rijzende sterren aan het bluesfirmament.

Met Chicken Heads had Rush een hit te pakken, die bij optredens altijd op zijn setlist stond. Daarnaast werd het nummer ook regelmatig gebruikt in films en op TV. Een echte winner dus, dat Chicken Heads.

Nu, na meer dan 50 jaar, nog steeds. Bobby Rush zingt op alle versies, versies die gemeen hebben dat ze allemaal behoorlijk funky zijn. Rush’ eigen versie ademt southern rock en soul; Buddy Guy, als krachtpatser op gitaar, gaat in zijn kenmerkende stijl voor Bobby Rush en zijn favoriete nummer aan de slag en ook de versie van Gov’t Mule, met onder andere Warren Hayes in de gelederen, kan niet anders dan als ‘plankgas’ omschreven worden.

Eigenlijk is het jammer dat er geen akoestische of -bijvoorbeeld- JJ Cale-gekleurde uitvoering van het nummer op de jubileum EP staat. Christone ‘Kingfish’ Ingram pakt wat minder heftig uit, maar unplugged is de versie die hij samen met Rush maakt, zeker niet… In de stijl van oudgediende Buddy Guy is het ook in deze versie aan het eind weer vet snarenfietsen geblazen.

Rush is verguld met het resultaat van vier keer Chicken Heads en dat gun je een oude baas met zo’n staat van dienst toch zeker voor zijn verjaardag?   

Tracks:
01. Bobby Rush – Chicken Heads
02. Buddy Guy (feat. Bobby Rush) – Chicken Heads
03. Gov’t Mule and Bobby Rush – Chicken Heads
04. Christone “Kingfish” Ingram – Chicken Head

Website: https://www.bobbyrushbluesman.com/

Bobby-Rush-Buddy-Guy-Arnie-Goodman
Credits: Arnie Goodman