Review: Bobby Gentilo – Gentilo

 

Bobby Gentilo - Gentilo

Bobby Gentilo – Gentilo
Format CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

‘Gentilo’ is het solodebuut van de Amerikaanse singer-songwriter en producer Bobby Gentilo uit Washington, D.C. Hij is een ervaren muzikant, die jarenlang deel uitmaakte van de band The Cornlickers (de band van Big Jack Johnson).

Nu vond hij het dus tijd worden om met een soloalbum op de proppen te komen. Een album waarop hij, volgens eigen zeggen, de blues mengt met Go-Go, funk en soul. De Go-Go invloeden ben ik, eerlijk gezegd, niet tegen gekomen.

Bobby opent met Disease, een disease waardoor ik mij graag laat besmetten want dit is namelijk een opgewekte en luchtige bluesswinger.

Dan volgt het stuwende Peace Train, voorzien van Bo Diddley achtige beat en rauw riffend gitaarwerk. Bobby heeft een krachtig stemgeluid, dat enigszins te vergelijken is met het geluid van Delbert McClinton.

Het intieme soulnummer Tell Me zit ergens tussen het geluid van het roemruchte Hi label en Charles & Eddie in, zeer intiem dus. Dat geldt ook voor The Greatest. Het wordt funky, op een luie wijze, in het loom stuwende Troublin’ waarin lichte New Orleans trekjes zitten en waarin Bobby’s gitaar rauw prikt.

Ook het instrumentale Ghost is zeer funky en broeierig op een swamp-achtige wijze.

Er wordt gas terug genomen in het zeer ontspannen swingende The Real You en de slowblues Treat Me So Mean met heerlijk priemend gitaarwerk en een pompend soulorgel van Benji Porecki.

De afsluiter van het album, het instrumentale Higher ploegt loom voort met een rauw galmende gitaargeluid a la John Lee Hooker/Peter Green.

Het solodebuut van Bobby Gentilo is een heerlijk album geworden dat nergens te “Gentilo” klinkt maar in de meeste nummers voorzien is van een rauw en schurend geluid.

Tracks:
01. Disease
02. Peace Train
03. Tell Me
04. Troublin’
05. Ghost
06. The Greatest
07. The Real You
08. Treat Me So Mean
09. Tire Fireball
10. Higher

Website: https://www.bobbygentilo.com/