Review: Bob Dylan – Fragments – Time Out Of Mind Sessions (1996-1997)

 

Bob Dylan - Fragments - Time Out of Mind Sessions 1996-1997 The Bootleg Series Vol.17

Bob Dylan – Fragments – Time Out Of Mind Sessions (1996-1997)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Columbia
Release: 2023

Tekst: Paul Op den Kamp

Een nieuwe muziekjaar. En vrijwel meteen ligt er weer zo’n prachtige bootleg box van Bob Dylan in de winkels. Al ruim dertig jaar verrast hij fans met deze verzamelingen van afwijkende versies en liedjes die tot dan op de plank bleven liggen. Waarbij het wel haast lijkt alsof de boxen met iedere verschillende edities steeds groter en uitgebreider worden.

Dit deel richt zich volledig op wat toch al een hoogtepunt uit zijn werk is, namelijk het ‘Time out Of Mind’ album. Een werk waarmee hij een volledig nieuw hoofdstuk uit zijn carrière opende. Het album werd in 1998 bekroond met de Grammy voor album van het jaar.

Het eerste dat opvalt aan deze collectie fragmenten is de remix van het gewone album. Het wat modderige geluid van het oorspronkelijke album is vervangen door een kristal helder geluid waarbij allerlei nieuwe details opvallen. Instrumenten die de luisteraar eerder voorbij gingen staan nu prominent in de mix. Alsof een schilderij van Leonardo da Vinci na restauratie meer details bevatten. Het doet in principe geen afbreuk aan de liedjes zoals die waren, het geluid is enkel meer volledig.

Bijna diezelfde verbazing ontstaat bij het luisteren van cd 2 en 3, dus de schijfjes met de alternatieve versies en de outtakes. De liedjes die toen bleven liggen blijken kleine juweeltjes die onterecht later niet alsnog een plekje kregen op een gewoon album. De alternatieve versies zijn soms totaal anders. Bizar knap hoe Dylan met een ander instrumentarium en dezelfde tekst nog steeds een puik lied aflevert.

Cd 4 bevat live opnames van de liedjes in dezelfde volgorde als op ‘Time Out Of Mind’. Opgenomen tijdens een van die vele data tijdens zijn nooit eindigende tournee. Leuk om te horen maar naast de vele versies die hier te horen zijn niet perse heel opzienbarend.

Het laatste schijfje bevat dan opnames die op eerdere bootleg edities al te horen waren. Dit maakt de compilatie volledig. Maar een beetje fan heeft deze al in huis. 

Nu ben ik als fan bevooroordeeld, een volledige box over het ‘Knocked Out & Loaded’ album zou ik zelfs nog interessant vinden! Wat mij betreft gaat hij vanaf nu gewoon verder met een box per album. Dus hierna 5 cd’s over ‘Love and Theft’.  

Tracks:
CD 1: Time Out Of Mind (Remix 2022)
CD 2: Outtakes And Alternates
CD 3: Outtakes And Alternates
CD 4: Live (1998-2001)
CD 5: Bonus Disc

Website: https://www.bobdylan.com/