Review: Bluhauz – Bluhauz

 

Bluhauz+Album+Cover+(1)

Bluhauz – Bluhauz
Format: CD / Label: The Orchard Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een uitstekend debuutalbum

Dit is het solodebuut album van de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige zanger-gitarist Sebastian Fernandez, beter bekend als Bluhauz. En misschien niog beter bekend als de voormalige frontman van de band Stone Giant.

Bluhauz adoreert Jimmy Page en is ook nog eens bevriend met deze gitaargigant.

Houdt dat dan automatisch in dat het debuutalbum van Bluhauz gevuld is met Led Zeppelin-achtige rock? Nee!

In slechts een aantal nummers zijn er lichte Zepplein invloeden te ontwaren. Voor de rest staan er schroeiend harde bluesrocknummers op het album aangevuld met soul en reggae invloeden.

Gestart wordt met de schroeiende bluesrock van Purify My Soul. Een geniepig voortpompend nummer met vlammend gitaarspel van Bluhauz en zijn soulvolle krachtige stem.

In What’s Going On wordt de blues(rock) al galmend vermengd met loom skankende reggae. En deze twee muzieksoorten bijten elkaar hier niet. Het resultaat is een bluesy soort Bob Marley nummer, doorspekt met bijtend, priemend gitaarwerk.

Does It Matter is een intiem, Charles & Eddie-achtig, soulnummer. Een mellow groover met venijnig prikkend gitaarspel. Na de loom pompende shuffle Tell Me Baby komt het harde schroeiende bluesrockgeluid van Bluhauz aan de beurt in Keep On Rolling. Een boogie met lekker smerig zweterig gitaarspel.

Easy Way Out doet door zijn gruizige fuzzgitaarriffs direct aan Pushin’ Too Hard van the Seeds denken. Celebration is een energieke pomper met hard zoemend gitaarwerk en een enorme 1,2,3…Go!!! energie.

Het geluid van Led Zeppelin is heel in de verte aanwezig in het funky hoekige stampende Give It Back, dat op het eind vurig rockend los gaat.

Ook in de massieve bluesrock van Easy Loving is Led Zeppelin weer aanwezig. De Led Zeppelin invloed is het grootst in het funky pompende Everyday met vlammend gitaarwerk van Bluhauz.

Het is prima dat Bluhauz op zijn debuutalbum voor zijn eigen, schroeiend harde, sound heeft gekozen.

Een uitstekend debuutalbum waar Jimmy Page zeer tevreden over zal zijn….

Tracklist:
01. Purify My Soul
02. What’s Going On
03. Does It Matter
04. Tell Me Baby
05. Keep On Rolling
06. Loving
07. Generation Calling
08. Easy Way Out
09. Give It Back
10. Celebration
11. Know It
12. Easy Loving
13. Everyday

Website: https://www.bluhauz.com/