Review: BluesShack – Ten To Five

 

BluesShack - Ten To Five

BluesShack – Ten To Five
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is vrij gewaagd om te beweren dat onze Nederlandse bluestrots Barrelhouse er een geduchte “concurrent” bij heeft maar in het geval van de Utrechtse band BluesShack is dat toch echt zo! En hoe meer concurrentie, hoe beter want dat houdt dan in dat er weer meer prima vaderlandse bluesbands bijkomen.

BluesShack werd in 2018 na ettelijke kroegavonden opgericht en debuteerde met het ‘Live In Moskou’ album in dat zelfde jaar.

Inmiddels is de band aan haar derde album toe en dat album staat vol met hoogstaande blues. Blues, die af en toe vermengd wordt met wat invloeden vanuit de jazz, soul en country.

Met Loes Jongerling heeft de band een echte troef in handen. Haar stemgeluid bevat dezelfde krachtige vibrato Beth Hart ook heeft. Een zeer krachtige en soulvolle zangeres dus. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van de andere bandleden Ies Wiechers (gitaar), Simon Bullock (bluesharp), Marcel Poeze (drums), Mich Buschman (bas) en Christian Johansson (piano, Hammond). Zij bewijzen, dat zij zowel de energiek swingende als de meer intieme blues aan kunnen.

Geopend wordt met de broeierige blues van Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down. Een Staples Singers-achtige blues met de zacht pompende bluesharp van Simon Bullock en de zeer krachtige zang van Loes Jongerling.

Daarna is You Say You Love Me een zacht deinende blues met plaats voor zowel jazz als countryinvloeden. Een nummer met een hoog Barrelhouse gehalte.

Franck L. Goldwasser (a.k.a. Paris Slim) is te gast in That’s Alright. Hij vecht met Ies Wiechers rauwe venijnige gitaarduels uit. De loeiende bluesharp van Simon Bullock opent de gevoelige diepe slowblues Salty Water dat heerlijk intiem klinkt mede door de sfeervol bijtende gitaar van Ies Wiechers. Salty Waters huppelt losjes met stug doorpompend pianospel en een verrassende funky wending.

Na het luie en soulvolle It’s Alright gaat Chad Strentz een duet aan met Loes Jongeneel in Why Don’t You Do Right, een gestaag voortpompende blues. De titel Is You Is You (My Baby) deed het al vermoeden en klinkt inderdaad als een mix van Is You Is Or Is You Ain’t My Baby met Fever…loom deindende rhythm & blues dus!

Ten To Five is een stuwende energieke blues met krachtig pompend Hammond spel van Christian Johansson. Als afsluiter is er dan nog een rauwe “back to the basics” versie van That’s Alright Vintage te horen.

Met album nummer drie van de band BluesShack heeft Barrelhouse er een geduchte concurrent bij. En dat is gunstig voor ons…hoe meer kwaliteit Nederblues hoe beter…!

Tracks:
01. Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
02. You Say You Love Me
03. That’s Alright (ft. Franck L. Goldwasser)
04. Ocean Of Tears
05. Salty Water
06. It’s Alright
07. Why Don’t You Do Right (ft. Chad Strentx)
08. Is You Is You (My Baby)
09. Ten To Five
10. That’s Alright Vintage (Bonustrack) (ft. Franck L. Goldwasser)

Website: https://bluesshack.nl/