Review: Blues Company – United Nations Of Blues

 

Blues Company - United Nations Of Blues

Blues Company – United Nations Of Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Inakustik Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De albumtitel ‘United Nations Of Blues’ is zeer juist gekozen aangezien we met de band Blues Company te maken hebben met een band, wiens leden afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië, Polen, de Dominicaanse Republiek, Cyprus en Turkije.

Dit bonte gezelschap heeft hun nieuwe album uitgebracht, dat live werd opgenomen tijdens het 42st Lahnstein Bluesfestival in 2022. Als er één ding opvalt aan dit album is het het feit, dat dit een band is die binnen no time een publiek aan zich weet te binden met hun prima mix van blues, soul en funk.

Het feit dat de band uit uitmuntende muzikanten bestaat draagt daar natuurlijk aan bij.

De band bestaat uit Tosho Todorovic (zang, gitaar), Mike Titre (gitaar, bas, harmonica, zang), Arnold Ogrodnik (bas, keyboards) en Florian Schaube (drums), prima bijgestaan door de Fab BC Horns, Uwe Nolopp (trompet, flugelhorn) en Volker Winck (saxofoon) en de zang van the Soul Sistaz, Elif Batman, Maria Nicolaides en Seda Devra.

De opener Bad Luck Boogie laat gelijk horen hoe goed deze band is in een fris luchtig jumpbluesnummer waarin de krachtige blazers een belangrijke rol spelen. Daarna volgt de warm groovende funky blues I Need A New Job met lekker bijtend gitaarwerk en opnieuw prima blazers.

Nog meer funkgeluiden zijn te horen in het energiek groovende Get On Up. Elif Batman treedt vocaal aan met haar warme stem geluid in de intieme soulballad Invitation To The Blues. Ook Maria Nicolaides krijgt een solospot in de pompende shuffle Little By Little. Zij beschikt over een prima krachtige soulstrot.

Met Separation Blues gaat de band de intieme slowblues kant op met intiem Chet Baker-achtig spel van trompetist Uwe Nolopp en melancholisch jankend gitaarspel.

Na het intiem dienende Another Man’s Blues is Jammin’ At Mike’s Place een krachtig pompende shuffle met een funky geluid. (Standin’ On) Shakey Ground is een Temptations cover (ook bekend van Delbert McClinton). Een prima solide groovende cover met al even prima zang van Maria Nicolaides. La La Land is een vrolijke instrumentale swinger, die bewijst hoe goed de muzikanten in deze band zijn. Save Me is opnieuw een krachtig soulblues nummer. Dit keer gezongen door Seda Devra met haar Joss Stone-achtige stem.

So Bad is een spetterende rocker met krachtig bijtend gitaarwerk en de hard huilende harmonica van Mike Titre. Blues Company neemt op geolied swingende, jazzy, wijze afscheid met Blow Jay Blow waarin de Soul Sistaz doen denken aan the Andrews Sisters.

Blues Company is een uitstekende band, die met dit album bewijst dat deze United Nations wel in staat zijn om tot een zeer bevredigend resultaat te komen….Top album!

Tracks:
01. Bad Luck Boogie
02. I Need A New Job
03. Get On Up
04. Invitation To The Blues
05. Little By Little
06. Separation Blues
07. Another Man’s Blues
08. Jammin’ At Mike’s Place
09. (Standin’ On) Shakey Ground
10. La La Land
11. I’d Rather Go Blind
12. Save Me
13. So Bad
14. Blow Jay Blow

Website: https://www.bluescompany.de/