Review: Blackmore’s Night – Shadow Of The Moon (25th Anniversary Edition)

 

Blackmore s Night - Shadow Of The Moon 25th Anniversary Edition

Blackmore’s Night – Shadow Of The Moon 2(5th Anniversary Edition)
Format: CD – Vinyl LP – DVD – Digital / Label: earMUSIC
Release: 2023

Tekst: Ella-Milou Quist

Toen Ritchie Blackmore zijn rockster-leven als gitarist van Deep Purple en Rainbow opgaf om zijn eigen dromen na te jagen en bij de liefde van zijn leven te zijn, zijn Amerikaanse echtgenote Candice Night, besloot hij ook om gehoor te geven aan zijn stiekeme andere liefde; een liefde voor akoestische muziek beïnvloed door de muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. In eerste instantie was het niet zijn bedoeling om dit ooit aan de wereld te laten horen, maar de nood was te hoog. Samen met Candice startte hij de groep Blackmore’s Night en bracht in 1997 het debuutalbum ‘Shadow Of The Moon’ uit. Nu, vijfentwintig jaar later, is deze plaat uitgebracht in een 25th Anniversary New Mix.

‘Shadow Of The Moon’ was en is een mijlpaal. Het album bevat alles waar Blackmore’s Night vandaag de dag nog steeds voor staat: prachtige (akoestische) melodieën en warme sferen die tot in het diepst van de ziel raken, evenals vrolijke liedjes om te dansen en het leven te vieren. Passend binnen de tijdsgeest van nu.
Het album is geconverteerd van de originele opname naar HD-audio en volledig geremixed. Het originele artwork is opgefrist en opnieuw bewerkt als onderdeel van het jubileum. Ook twee niet eerder uitgebrachte akoestische nummers maken deel uit van deze heruitgave, Shadow Of The Moon en Spirit Of The Sea, opgenomen in een thuisopname-sessie door Candice en Ritchie in 2022. Alle fysieke eerste edities van de CD hebben tevens een exclusieve ‘Shadow Of The Moon’ documentaire op DVD als bonus.

Echt een wezenlijk groot verschil tussen het album uit 1997 en nu is er niet, behalve dan dat deze nieuwe HD-mix ervoor zorgt dat alles nog beter te horen is. Zowel de instrumenten als de zang klinken opener en voller en komen beter tot hun recht. Je hoort nu duidelijk ieder detail, het is gedefinieerder en gelaagder.

De liedjes Writing On The Wall, No Second Change en Greensleeves, die naast akoestische instrumenten bestaat uit elektronische soundscapes en een elektrische gitaar, hebben wat extra pit gekregen door nog meer gitaarlijnen toe te voegen. Helemaal niet erg natuurlijk, want Blackmore is en blijft een fantastische gitarist en zo hoor je nog iets van zijn tijd bij Deep Purple en Rainbow terug, het zij een stuk ingetogener, maar toch.

Op de cover Wish You Were Here (overigens duizendmaal beter dan het origineel van Rednex) heeft de Britse gitarist dat dan weer niet gedaan. Zoals gezegd is dat al een geweldige uitvoering en heeft geen verdere opsmuk nodig.

Een mooie toevoeging aan de plaat in deze vernieuwde uitvoering zijn de intieme live versies van Shadow Of The Moon en Spirit Of The Sea, opgenomen in 2022 door Ritchie & Candice bij hen thuis. Hoewel Night haar stem duidelijk een octaaf gezakt is, blijft ze toch een meester in verhalen vertellen. Haar warme stemgeluid en tekstbeleving voeren je mee naar het schilderachtige landschap van vroeger tijden en de emoties die ze uitdraagt en bezingt. Het fijne fingerpicking werk van Blackmore zet die stemming kracht bij en omlijst Candice haar vocalen op prachtige wijze.

Door het debuutalbum in een nieuw daglicht te stellen zal de groep zowel een nieuwe alsook de oude garde weten te bekoren. Ondanks de muzikale invloeden van de Middeleeuwen en de Renaissance blijven de onderwerpen en emoties actueel en zit er precies genoeg moderniteit in de sound om (nog steeds) interessant te zijn voor de oren van deze tijd. In de verse mix kan de plaat zo weer een extra rondje (van vijfentwintig jaar) mee.

Tracks:
01. Shadow Of The Moon (25th Anniversary New Mix)
02. The Clock Ticks On (25th Anniversary New Mix)
03. Be Mine Tonight (25th Anniversary New Mix)
04. Play Minstrel Play (25th Anniversary New Mix)
05. Ocean Gypsy (25th Anniversary New Mix)
06. Minstrel Hall (25th Anniversary New Mix)
07. Magical World (25th Anniversary New Mix)
08. Writing On The Wall (25th Anniversary New Mix)
09. Renaissance Faire (25th Anniversary New Mix)
10. Memmingen (25th Anniversary New Mix)
11. No Second Chance (25th Anniversary New Mix)
12. Mond Tanz (25th Anniversary New Mix)
13. Spirit Of The Sea (25th Anniversary New Mix)
14. Greensleeves (25th Anniversary New Mix)
15. Wish You Were Here (25th Anniversary New Mix)
16. Shadow Of The Moon (Ritchie & Candice Anniversary Home Session)
17. Spirit Of The Sea (Ritchie & Candice Anniversary Home Session)

Bonus-DVD:
– Documentary: The story of “Shadow Of The Moon” (30 min)
– Music Video Clips “Shadow Of The Moon”, “No Second Chance” & “Renaissance Faire” (with optional audio commentary by Candice Night & Ritchie Blackmore)

Website: https://www.blackmoresnight.com/home