Review: Black Pumas – Chronicles Of A Diamond

 

Black Pumas - Chronicles Of A Diamond

Black Pumas – Chronicles Of A Diamond
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het Amerikaanse duo Black Pumas maakte met hun debuutalbum ‘Black Pumas‘ uit 2019 meteen al een behoorlijke indruk. Eric Burton (zang, songwriter) en Adrian Quesada (gitaar, producer) kwamen op dat album met een indrukwekkende mix van soul, psychedelische rock, jazz en funk en op hun nieuwe album ligt de nadruk meer op de soulvolle kant van het duo.

Het openingsnummer More Than A Love Song is inderdaad veel meer dan zomaar een love song. Een broeierig intiem groovend nummer met een hoog soulgehalte waarin ook ruimte is voor een grimmige fuzzgitaar en gospelklanken.

Luie funky drums openen het venijnig hoekige Ice Cream (Pay Phone) waarin de nodige RnB invloeden te vinden zijn en waarin de soulvolle zang veel indruk maakt. In Mrs. Postman gaat het duo de weldadige, ietwat jazzy, soulkant op waardoor je al snel aan D’Angelo of Donny Hathaway moet denken.

Vervolgens is Chronicles Of A Diamond een sprankelend intiem nu-soul nummer gevolgd door het hoogtepunt van het album, de zeer indringende soulballad Angel met hemelse zang en huilend gitaarspel. Het venijnig funkende Sauvignon klinkt als een (onwaarschijnlijke) mix van Lenny Kravitz en Marvin Gaye.

Na het dromerig galmende Tomorrow is het de beurt aan Gemini Sun. Een stuwend hoekig fuzzend nummer. Het lome psychedelisch groovende Rock And Roll sluit het album op een waardige wijze af.

Met ‘Chronicles Of A Diamond’ hebben Black Pumas een zeer overtuigend en prima, altijd moeilijke, tweede album afgeleverd!

Tracks:
01. More Than A Love Song
02. Ice Cream (Pay Phone)
03. Mrs. Postman
04. Chronicles Of A Diamond
05. Angel
06. Hello
07. Sauvignon
08. Tomorrow
09. Gemini Sun
10. Rock and Roll

Website: https://www.blackpumas.com/