Review: Black Diamond Heavies – All To Hell – Their Baddest & Greasiest

 

Black Diamond Heavies - All To Hell - Their Baddest & Greasiest

Black Diamond Heavies – All To Hell – Their Baddest & Greasiest
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alive Naturalsound Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Black Diamond Heavies, is helaas nog niet verder gekomen dan een EP, twee studioplaten en een live album. En nu een verzamelaar. Dat is ogenschijnlijk wat aan de vroege kant en aangezien het laatste wapenfeit ‘Alive As Fuck’ een live registratie was die ook alweer dertien jaar geleden werd uitgebracht, rijst de vraag of we hier te maken hebben met een contractuele verplichting naar het label.

Het cynisme reikt tot hier en niet verder want ieder teken van leven uit het kamp van de Black Diamond Heavies wordt hier met vreugde ontvangen.

‘All To Hell – Their Baddest & Greasiest’ is namelijk niks minder dan verplichte kost voor liefhebbers van dubbele espresso’s, echt sterke chocolade en Islay whisky’s. Muziek voor grote mensen met een sterke maag was ook passend geweest. Want de hoeveelheid grind en glasscherven die je dient te verorberen aleer je een stemgeluid produceert dat in de buurt komt van dat van John Wesley Myers valt niet met een enkele cementwagen aan te voeren.

Voeg daar de maniakale wijze waarop hij de toetsen bespeelt en Van Campbell, een drummer die van zich af slaat alsof hij door de duivel op zijn hielen wordt gezeten aan toe, en het resultaat is een van de meest smerige blues vertalingen ooit.

De verzamelaar telt slechts negen nummers, zeven daarvan zijn opgenomen sinds het vertrek van gitarist Mark “Porkchop” Holder en kennen dus alleen de toetsen en drums. De twee nummers waar de gitarist wel op te horen is zijn de live nummers Down, Down, Down waarvan het origineel uit het brein van Tom Waits ontsproten is. En Hambone een traditional waarin ook flarden van Black Betty en Poor Black Mattie verwerkt zijn. Onder de studio nummers vinden we ook de Paul “Wine” Jones cover Guess You Gonna Fuck It All Up en Take A Ride With Me van T-Model Ford.

De eerlijkheid gebied om hier te vermelden dat het weinig zin heeft om de nummers heel diep te willen duiden, soms moet je iets gewoon ondergaan. Dus zou ik aanraden om de geluidsinstallatie op standje burenruzie te zetten en een eventuele kat tijdelijk ergens anders onder te brengen, die hangt namelijk geheid in de gordijnen.

Hulde.

Tracks:
01. Leave It In The Road
02. Fever In My Blood
03. Easy Money
04. Take A Ride With Me
05. White Bitch
06. Guess You Gonna Fuck It All Up
07. All To Hell
08. Down,Down,Down *
09. Hambone *

Band:
John Wesley Myers: Vocals & Keys
Van Campbell: Drums & Vocals
Mark “Porkchop” Holder: Guitar & Vocals *

Website: Black Diamond Heavies