Review: Black Country Communion – V

 

Black Country Communion - V

Black Country Communion – V
Format: CD – Vinyl Lp – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Supergroep Black Country Communion brengt eindelijk het langverwachte nieuwe album ‘V’ uit. Glenn Hughes (zang, basgitaar), Joe Bonamassa (gitaar), Jason Bonham (drums) en Derek Sherinian (keyboards) komen samen om voor het eerst in 7 jaar nieuwe muziek uit te brengen! Het is de opvolger van ‘IV’ (2017).

‘V’, geproduceerd door Kevin Shirley, die al jarenlang samenwerkt met deze mannen, markeert een monumentaal hoofdstuk in de legendarische carrière van de band en belichaamt een hernieuwde geest en een evolutie van hun onmiskenbare geluid. Shirley vat de essentie van de reis van de band samen en zegt: “Voor een band die begon als een verzameling van de beste beoefenaars van hun instrumenten, vonden ze heel snel een uniek geluid. Deze keer heeft het meer doel, zijn de riffs harder en zijn er hooks! Ja, hooks! Het is de meest samenhangende plaat, vol soul en pit, en ik denk dat dit de maatstaf zal zijn voor Black Country Communion.

Glenn is het daarmee eens: “Naar mijn mening hadden we de beste tijd om deze plaat op te nemen bij Sunset Sound in Hollywood, heel veel plezier en een magische opname. Dat ontmoet je in de muziek.”

Sinds hun debuut in 2010 heeft Black Country Communion een reeks veelgeprezen albums afgeleverd, die elk het vermogen van de groep laten zien om Britse bluesrock te laten samensmelten met Amerikaanse soul op een manier die het publiek over de hele wereld boeit. Hun terugkeer met ‘V’ en de single Stay Free bevestigt hun status als rockkoningen en toont hun groei als muzikanten en verhalenvertellers.

Kevin Shirley’s inzicht in het opnameproces benadrukt de unieke chemie en kameraadschap binnen de band. “Toen we in 2023 bijeenkwamen om te beginnen met het opnemen van het album ‘V’, was het echt alsof we de dag na het meest recente optreden verder gingen”, blikt Shirley terug. “De kameraadschap is meteen duidelijk. Zodra ze beginnen te spelen, is iedereen bloedserieus, en de muziek klinkt als deze band, en niets anders klinkt zo.”

‘V’ is een mijlpaal die de reis, het talent en de visie van Black Country Communion viert. Terwijl de band aan dit nieuwe hoofdstuk begint, nodigen ze oude en nieuwe fans uit om samen met hen de diepte en kracht van ‘V’ en de opwindende energie van ‘Stay Free’ te ervaren.

Tourdata schijnen er aan te komen, maar vooralsnog is alleen bekendgemaakt dat de band optreedt tijdens de Keeping The Blues Alive At Sea X Cruise, van 21-26 maart 2025 tussen Miami en Harvest Caye, Belize en Costa Maya, Mexico vaart, op een luxe cruiseschip dus.

Wat je op het album hoort is een tiental geweldig door Glenn Hughes (ex Deep Purple Mark 3, 1973-1976 en ex Black Sabbath, 1985-1986) gezongen en mede geschreven songs. Ondanks zijn gevorderde leeftijd (72 jaar) is hij nog altijd zeer actief. Hij rondde net een uitgebreide wereldtournee af met zijn eigen band, waarin onze landgenoot Bob Fritzema als toetsenist speelde.

Joe Bonamassa’s ongeëvenaarde gitaarspel speelt op dit album ook een grote rol, evenals de drums van Jason Bonham (inderdaad, de zoon van John) en het fraaie keyboardspel van Derek Sherinian (ex Dream Theater). Ook deze keer zijn de songs geschreven door Glenn Hughes en Joe Bonamassa. Dit is echt een album om je vingers bij af te likken als je van deze muzieksoort houdt!

Tracks:
01. Enlighten
02. Stay Free
03. Red Sun
04. Restless
05. Letting Go
06. Skyway
07. You’re Not Alone
08. Love And Faith
09. Too Far Gone
10. The Open Road

Website: https://blackcountrycommunion.com/