Review: Black Cat Biscuit – The Way It Is

 

Black Cat Biscuit - The Way It Is

Black Cat Biscuit – The Way It Is
Format: CD / Label: Naked Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Belgische band Black Cat Biscuit, uit Hasselt, won in 2018 de Belgische Blues Challenge en werd in 2019 vierde tijdens de European Blues Challenge. Daarmee bewees de band dat we hier te maken hebben met een prima bluesband. Dat werd nog eens bevestigd met het uitbrengen van hun debuutalbum ‘That’s How The Cookie Crumbles’ in 2019.

Bart ‘Yasser’ Arnauts (zang, gitaar), Jeff ‘Junior’ Gijbels (drums), Mark ‘Mr. Mark’ Seporuki (harmonica), Patrick ‘P. Daddy’ Indestegen (bas) en Raffe Claes (gitaar) laten op hun tweede album, ‘The Way It Is’, horen dat ze nog steeds een kwalitatief hoogstaande band zijn.

Alle nummers op dit album swingen uiterst soepel. Sommige op een broeierige wijze en andere songs meer uitbundig swingend.

Geopend wordt met het titelnummer, The Way It Is. Een ontspannen swingende shuffle waarin direct de pompende kreunende harmonica van Mr. Mark en de priemende gitaar van Raffe Claes opvallen.

Dit wordt gevolgd door de sompig pompende shuffle Let The Blues Heal You. Een nummer met lichte Spoonful trekjes vol met hartstochtelijk brullend harmonicaspel en rauw bijtende gitaar. Op de vraag “Do you feel the blues?” kan ik dan ook niets anders dan volmondig “yeah” brulllen!

Vervolgens is Say Hello To Godot een ontspannen shuffle met jazzy bijtend gitaarspel en krachtig huilende harmonicawerk. Na de al even luie shuffle Dr. Boogie volgt het lui groovende What You Say. Heart Is Burning klinkt donker en swampy met zweterig slidegitaarspel.

Mean Is Just An Average klinkt lekker sompig met de bijtende gitaar van Raffe Claes. Zijn rauwe slidegitaar steelt de show in het opgewekt swingende What Goes Around Comes Around.

Wheels is een heerlijk, lui groovend funky bluesnummer en in Don’t Need Your Love No More zijn alle benodigde ingredienten aanwezig, die nodig zijn om een lekker ontspannen bluesshuffle te produceren: een priemende gitaar, huilende harmonica, soulvolle zang en een zeer solide swingende ritmesectie.

De afsluitende song Two Seconds Man is een onweerstaanbare bluesy rocker die niet zou misstaan op het repertoire van the Fabulous Thunderbirds.

Je had het waarschijnlijk al begrepen. Ik ben zeer te spreken over het nieuwe album van Black Cat Biscuit!

Tracks:
01. The Way It Is
02. Let The Blues Heal You
03. Say Hello To Godot
04. Dr Boogie
05. What You Say
06. Heart Is Burning
07. Madame Zola
08. Mean Is Just An Average
09. What Goes Around Comes Around
10. Wheels
11. Don’t Need Your Love No More
12. Two Seconds Man

Website: https://www.blackcatbiscuit.com/