Review: Bjørn Riis – Everything To Everyone

 

Bjørn Riis - Everything To Everyone

Bjørn Riis – Everything To Everyone
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Karisma
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Voor wie het -nog- niet wist: Bjørn Riis is de oprichter en frontman van het Noorse progrockgezelschap Airbag. Als soloact is hij met ‘verything To Everyone’ toe aan zijn vierde  album dat hij opnam in de Subsonic Society Studio in Oslo. Hulp kreeg hij onder meer van Airbagmaatje Henrik Bergan Fossum en van de Noorse zangeres Mimmi Tamba.

De plaat telt zes nieuwe liedjes, de speciale versie bevat nog eens twee bonustracks. De aftrap is al meteen opvallend: een album beginnen met een instrumental is best een gewaagde keuze. Hoewel instrumentals mij meestal niet kunnen boeien, moet ik erkennen dat Run met zijn akoestische fragmenten en hardrockelementen een geweldige track is.

Bijna twaalf minuten genieten is het vervolgens van Lay Me Down met zijn fraaie samenzang (eerste optreden van Tamba), schitterende slepende melodielijn, David Gilmouresk gitaarwerk en zelfs een hardrockinjectie, om uiteindelijk terug te keren naar rustiger vaarwater. Een van de hoogtepunten !

Mooie pianoklanken en een akoestisch gitaartje vormen de inleiding voor The Siren, ook weer een dijk van een symfoballad inclusief een ontroerende apotheose.

Het daaropvolgende Every Second, Every Hour is met ruim 13 minuten het langste nummer. Het mag zich wentelen in een magnifieke constructie en met een melodielijn van de buitencategorie; een nummer om veel en vaak keihard te draaien !

Descending, het kortste nummer, opnieuw instrumentaal, behoort niet tot mijn favorieten; gelukkig is daar nog het knap opgebouwde en van rustig naar een enerverende climax toewerkende titelstuk, met meteen ook het tweede optreden van Mimmi Tamba. Ik heb zowel Airbag als Riis nog niet kunnen betrappen op minderwaardig werk en dat is ook met dit nieuwe werkstuk niet gelukt.

Aanbevolen voor de echte symfoliefhebbers !

Tracks:
01. Run
02. Lay Me Down
03. The Siren
04. Every Second, Every Hour
05. Descending
06. Everything To Everyone

Website: https://www.bjornriis.com/