Review: Bjørn Berge – Introducing SteelFinger Slim

 

Bjørn Berge - SteelFingerSlim

Bjørn Berge – Introducing SteelFinger Slim
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blue Mood Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Al jarenlang bewijst de Noorse zanger-gitarist Bjørn Berge een zeer veelzijdige artiest te zijn, die moeiteloos switch van de blues naar pop dance. Op zijn nieuwste album, ‘Introducing SteelFinger Slim’, is het weer tijd voor de blues. Blues, geheel op zijn eigen wijze gebracht. Solo met een zeer voorname rol voor Bjørn’s schurende slidegitaar en zijn zeer doorleefde zang.

Op het album een drietal covers waarvan er twee toch wel zeer verrassend zijn. Wat te denken van een bluesy cover van het T.Rex nummer Get It On? Bij Bjørn is dit een venijnig pompende cover van het broeierig bluesy soort met gemeen snijdende zang. Ook de cover van Deep Purple’s Black Night mag wel als verrassend genoemd worden. Gebracht op een vlammend pompende wijze.

Willie Dixon’s Spoonful klinkt loom pompend met zwiepend schurend slidegitaarspel. Mama Said is de opener van het album. Een schurend broeierig nummer met de gemeen klinkende slidegitaar van Bjørn.

Op een tweetal nummers klinkt de intieme, breekbare kant van Bjørn door. Het dromerige Your Man, dat intiem voorttikt en het al even intieme Begging. De slidegitaar staat centraal in het donker s uwende Devil Calling en de energieke snijdende blues van Bastards.

Like A King gaat over de dood van Rodney King. Een donker indrukwekkend nummer met gepijnigd slidegitaarspel en waarin Dr. Martin Luther King ook voorbij komt.

‘Introducing SteelFinger Slim’ is het zoveelste bewijs van de klasse van Bjørn Berge!

Tracks:
01. Mama Said
02. Get It On
03. Your Man
04. Devil Calling
05. Like A King
06. Bastards
07. Spoonfull
08. Begging
09. Black Night
10. Don’t Look Back

Website: https://www.bjornberge.no/