Review: BJ Baartmans – Ghostwriter

 

BJ Baartmans - Ghostwriter

BJ Baartmans – Ghostwriter
Format: CD / Label: Continental Europe – Continental Record Services
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter-multi-instrumentalist-producer Bart-Jan (BJ) Baartmans (29 juli 1965, Boxmeer), is sinds 1980 actief in de muziekscene. Hij speelde in de loop der jaren in meerdere qua muziek zeer uiteenlopende bands (o.a. BJ’s Pawnshop, BJ’s Wild Verband, Hidden Agenda Deluxe, Matthews Southern Comfort). Van Baartmans verschijnt een groot aantal albums, hij neemt deel aan honderden albumsessies en heeft tot nu toe zo’n 4000 keer opgetreden. Eigenlijk behoeft BJ Baartmans voor de kenners en de liefhebbers van zijn muziek verder geen nadere introductie.

Zijn debuutalbum ‘The Pawnshop Guitar Chase’ verschijnt in 1998 en nu, ruim 25 jaar na dat debuut, komt er weer een nieuw album van BJ Baartmans uit. Deze maand verscheen ‘Ghostwriter’, een album met 13 zelf geschreven liedjes vol heel persoonlijke verhalen, observaties en opvattingen. Een mix van Americana, pubrock en folk. Inspiratiebronnen voor Baartmans bij het maken van dit album waren o.a. Wilco, The Black Keys, Elvis Costello, Tom Petty en Nick Lowe. Ook werd hij geïnspireerd door de energieke optredens van nieuwe jonge Nederlandse bands.

Het openingsnummer The Other Side is heerlijke relaxte en fraai geïnstrumenteerde Americana. De zang van Baartmans doet mij hier, en ook in bijna alle andere nummers, heel sterk denken aan de droge en soms schorre stem van de Amerikaanse singer-songwriter Steve Forbert.

Pedal steel en keys zijn heerlijk in Troubled. In Your Only is countryrock met reggae-invloeden. Sjoerd van Bommel verzorgt het strakke drumwerk. Baartmans etaleert zijn virtuoze gitaarwerk in het melodieuze uptempo Room 242. De band is weer in topvorm in Chasing Dreams. Prachtige americana.

De pedal steel van Johan Jansen duikt weer op in The Fall en in Old Habits Die Hard. In die laatste song is Rob Geboers ook op keys sterk aanwezig. In het ‘huppelende’ Happy Even Only is het drumwerk van Sjoerd van Bommel uitstekend. Zen Master is opwindende stevige countryrock met lekker gitaarwerk en een prachtige korte orgelsolo.

Baartmans neemt op het soulvol gezongen Solid Ground het drumwerk voor zijn rekening. Dat Nick Lowe een inspiratiebron is voor Baartmans is te horen in de met heerlijk gitaarwerk versierde pubrocker Bootleg Companion. De ritmesectie is strak in het stevige Someone To Blame. In het slotnummer She Just Knows toont Baartmans nogmaals zijn grote gitaarkwaliteiten.     

Conclusie:
Op ‘Ghostwriter’ plak ik zonder dralen het etiket topalbum.

Tracks:
01. The Other Side
02. Troubled
03. In You Only
04. Room 242
05. Chasing Dreams
06. The Fall
07. Old Habits Die Hard
08. Happy Even Only
09. Zen Master
10. Solid Ground
11. Bootleg Companion
12. Someone to Blame
13. She Just Knows

Line-up:
BJ Baartmans – zang, elektrische (slide) gitaar, akoestische gitaar, mandoline, bas, drums (track 10), percussie
Sjoerd van Bommel – drums
Gerco Aerts – bas (track 5,7,11,13)
Tom Baartmans – bas (track 2,4,12)
Rob Geboers – grand piano, Wurlitzer, Hammond B3 en VOX orgel (track 3,5,7,8,9)
Mike Roelofs – grand piano, Wurlitzer, Hammond B3 (track 1,2,6,10,11,12)
Johan Jansen – pedal steel (track 2,6,7,10)

Website: https://www.bjbaartmans.nl/