Review: Billy “The Kid” Emerson – When It Rains It Pours

 

Billy “The Kid” Emerson - Sun Records Originals – When It Rains It Pours

Billy “The Kid” Emerson – When It Rains It Pours
Format: CD / Label: Sun Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Red Hot van Robert Gordon & Link Wray, Every Woman I Know (Crazy ‘Bout Automobile) van Ry Cooder en When It Rains It Pours van Elvis Presley zullen bij de meeste mensen bekend zijn. Wat wellicht niet bekend is is dat deze nummers geschreven zijn door Billy “The Kid” Emerson, een zanger, pianist en componist uit Tarpon Springs, Florida.

Billy “The Kid” Emerson begon (uiteraard) in de kerk waar hij piano speelde. Na zijn tijd in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij te vinden in the Billy Battle Band, the Alfonso Brown Band en de band van Ivory Mitchell. In 1952 was hij gedurende oorlog in Korea te vinden in de United States Air Force.

Na zijn legertijd ontmoette hij Ike Turner, die hem toe liet treden tot diens Kings Of Rhythm. De eerste solsingle van Billy “The Kid” Emerson, No Teasing Around verscheen in 1954 met If Lovin’ Is Believing als B-kant.

Na zijn avonturen bij Ike Turner stapte Billy over naar de band van Phineas Newborn en trad hij in dienst als songschrijver en artiest bij het vermaarde Sun label.

De opnames die hij voor het Sun label maakte zijn te vinden op dit heerlijke overzichtsalbum. Een album dat opent met When It Rains It Pours, dat later door Elvis Presley werd opgenomen. Een loom deinende shuffle met de diepe soulvolle zang van Billy.

Het aantal ongepolijst pompende shuffles is hoog op dit album. Something For Nothing is een fel pompend nummer met priemend gitaarwerk. Little Fine Healthy Thing pompt ook maar dan meer ontspannen. If Lovin’ Is Believing sleept zich broeierig voort gevolgd door het getergd klinkende No Greater Love. In Satisfied (Feel So Good) gaat Billy op de, haast Bo Diddley-achtige, junglebeat toer.

Red Hot kennen we natuurlijk allemaal en klinkt in de originele uitvoering een stuk rauwer. Billy kon ook behoorlijk smerig en ongepolijst klinken zoals in Move Baby Move en de voortraggende boogie The Woodchuck. Het furieus rockende Hey Little Girl is wat mij betreft het hoogtepunt van dit album. Na zijn periode bij het Sun label stapte Billy over naar Vee-Jay Records en Chess Records.

In 1966 richtte hij zijn eigen Tarpon label op waarop Denise LaSalle’s debuutsingle verscheen. Billy maakte een drastische stap aan het eind van de 70’s toen hij zich tot de gospel richtte en als dominee in zijn eigen kerk in Oak Park, Illinois actief was.

Billy “The Kid” Emerson overleed op 97-jarige leeftijd in 2023.

Hopelijk zorgt dit overzichtsalbum voor een herwaardering voor Billy “The Kid” Emerson want de nummers op dit album bewijzen dat hij dit dik verdient.

Tracks:
01. When It Rains It Pours (Remastered 2022)
02. Something For Nothing
03. Little Fine Healthy Thing
04. Cherry Pie
05. If Lovin’ Is Believing
06. No Greater Love
07. Shim Sham Shimmy
08. Satisfied (Feel So Good)
09. When My Baby Quit Me
10. Red Hot
11. Move Baby Move
12. Hey Little Girl
13. The Woodchuck
14. I’m Not Going Home
15. No Teasing Around
16. When My Baby Quit Me (alternate)
17. Satisfied (alternate)
18. Little Fine Healthy Thing (alternate)

Website: https://sunrecords.com/