Review: Billy Hector – Rock Night In Jersey

 

Billy Hector - Rock Night In Jersey

Billy Hector – Rock Night In Jersey
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Gitarist en zanger Billy Hector uit New Jersey zit al jarenlang in de blues. Zo maakte hij in de zeventiger jaren deel uit van bands als The Shots en Hot Romance, in de tachtiger jaren van The Fairlanes en in de negentiger jaren van zijn eigen Billy Hector Band.

De blues van Billy Hector is zeer duidelijk in de bluesrock hoek onder te brengen en dat komt vooral door zijn snoeiharde gitaarspel waarin je invloeden als Jimi Hendrix, Roy Buchanan, T-Bone Walker en Freddie King tegenkomt.

Zijn nieuwste album, ‘Rock Night In Jersey’, opent met de rauwe Stones-achtige rocker I Know How To Party. Een nummer vol met krachtige riffs en Billy’s krachtige schurende gitaar. Echt zo’n nummer dat aan het begin van een optreden direct het publiek plat krijgt.

Daarna volgt de loom groovende soulblues She Don’t Love Him No More. Een nummer met een flinke Chain Of Fools (Aretha Franklin) sfeertje waarin de krachtige soulvolle blazers een hoofdrol spelen. Billy pakt zijn slidegitaar erbij in de krachtige boogie France Chance en laat deze rauw en ziedend snijden.

Poor Howard is voorzien van de Diddley beat en opnieuw hoor je Billy’s zwiepende slidegitaar. Het geluid van Jimi Hendrix is volop aanwezig is de grimmige pompende bluesrocker Ms. Martha.

Vervolgens gaat het luchtig groovende Rockstar Betty meer de kant van Omar & The Howlers op. Door de diep knorrende saxofoon in Empathize moet je direct aan een bluesy soort Morphine denken.

Doctor, Doctor is daarna een luchtige rocker met stuwende blazers gevolgd door de luie soul-reggae van Tell Me What You Want waarin Billy zijn gitaar diep laat twangen.

Het album wordt afgesloten met de heerlijk luie funkblues van Lazy Man.

Het nieuwe album van Billy Hector bewijst dat hij een zeer veelzijdige gitarist is, die elke zaal op z’n kop zou kunnen zetten. Dus hopelijk doet hij binnenkort ook ons land aan!

Tracks:
01. I Know How To Party
02. She Don’t Love Him No More
03. France Chance
04. Poor Howard
05. Ms. Martha
06. Rockstar Betty
07. Empathize
08. Doctor, Doctor
09. Tell Me What You Want
10. Lazy Man

Website: https://billyhector.com/