Review: Big Joe Turner – Roll ‘Em 1938 – 1945

 

Big Joe Turner - Roll ‘Em 1938 -1945

Big Joe Turner – Roll ‘Em 1938 – 1945
Format: CD – Digital / Label: Jasmine Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Blueszanger Big Joe Turner wordt terecht als een grootheid in de blueswereld gezien. Door zijn krachtige stemgeluid werd/wordt hij ook een bluesshouter genoemd. Joe werd in 1911 geboren in Kansas City, MO en hij zong al op jonge leeftijd in kerken en op straat om geld te verdienen. Daarna ging hij als barman aan het werk in Kanas City en werd al snel “the Singing barman” genoemd.

Vaak trad hij op met zijn vriend, pianist Pete Johnson en het duo werd ontdekt door John Hammond, die ze liet optreden in de Carnegie Hall tijdens de “From Spirituals To Swing” concerten in 1938. Ook trad Big Joe op in Duke Ellington’s revue Jump For Joy in 1941 en werkte hij samen met Meade Lux Lewis. Al snel werd Joe getekend door labels als National, Aladdin en Freedom. De hits bleven echter nog uit.

Pas toen hij door het Atlantic label gecontracteerd werd scoorde hij hits als Chains Of Love, Sweet Sixteen en Shake Rattle And Roll. Veel later ging Joe iets meer de jazzy kant op en nam hij in 1983 een album met Roomful Of Blues op.

Er verschenen flink wat compilaties van Big Joe Turner en deze, op het Jasmine label, focust zich op de periode 1938-1945. Een periode waarin Big Joe samenwerkte met Pete Johnson.

Het album bewijst twee dingen, namelijk dat Big Joe Turner een dijk van een krachtige stem had en ten tweede dat Pete Johnson een prima rockende pianist was. Dat is gelijk te horen in Little Down Dog. Een stuwende boogie woogie met prima krachtige zang. Ook It’s All Right Baby is een energieke boogie woogie met weergaloos pianowerk.

Daarna is Goin’ Away Blues een fragiel pompende pianoblues. In Cherry Red gaat het geluid richting de loom deinende jazzy bigband blues. Baby Look At You is vervolgens weer een stuwende jumpblues want ook geldt voor het uitbundige Jump For Joy. Joe Turner Blues is een voorbeeld van een heerlijk romig deinend bigband bluesnummer.

Rebecca is een zeer spetterende boogie woogie, die gevolgd wordt door de luie pianoblues Little Bitty Gal’s Blues.

Er staat werkelijk niet één minder nummer op dit album. Moeiteloos wordt er geschakeld van spetterende boogie woogie/jumpblues naar luie loom deinende blues.

Met dit overzichtsalbum van Big Joe Turner haal je een zeer belangwekkende stukje bluesgeschiedenis in huis!

Big Joe Turner - Roll ‘Em 1938-1945 - back