Review: Big Jack Johnson – Stripped Down In Memphis

 

Big Jack Johnson - Stripped Down In Memphis

Big Jack Johnson – Stripped Down In Memphis
Format: CD – Digital / M.C. Records – Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

In 2011 overleed bluesartiest Big Jack Johnson, een zanger en gitarist uit Lambert, Mississippi. Hij begon zijn muzikale avonturen in de band van zijn vader Ellis Johnson. Al snel raakte Big Jack beïnvloed door B.B. King en zijn eerste bands waren C.V. Neal & The Shufflers en Johnny Dugan & The Esquires.

In 1962 trad hij, als bassist, toe tot  Frank Frost & The Nighthawks waarmee hij op twee albums te horen is. Zijn eerste soloalbum, ‘The Oil Man’, verscheen in 1987 op het Earwig album.

“The Oil Man” was ook zijn bijnaam doordat hij een tijdlang een baan had als vrachtwagenchauffeur voor Shell. De bijnaam zou ook kunnen komen doordat hij de vader was van maar liefst dertien kinderen. Een zeer geoliede man dus!

Het ‘Stripped Down In Memphis’ album bestaat uit nooit eerder verschenen opnames, afkomstig van sessies uit 1998 en 2000.

Hij krijgt daarbij de hulp van zijn “Special Guests” Kim Wilson (harmonica) en George “Wild Child” Butler (zang, harmonica).

Het is op dit album goed te horen dat Big Jack het reuze naar zijn zin had tijdens de opnames.

Het album wordt geopend met de cover van de Jimmy Reed klassieker Baby What You Want Me To Do. Een stuwende akoestische cover met Big Jack’s zeer doorleefde zang en krachtig huilend harmonicaspel.

Run Blues Run is een nummer van Big Jack zelf. Een pompende akoestische blues met Big Jack’s krachtige akoestisch gitaarwerk en puffend harmonicaspel. The Hucklebuck (van Andy Gibson) klinkt messcherp en toch intiem pompend. Een vlammend duet tussen Big Jack’s hoekige elektrische gitaar en pompend harmonicawerk.

Aching All Over is een nummer van George “Wild Child” Butler en is een broeierig pompend nummer met Butler’s hartstochtelijk huilende harmonica en diens krachtige bluesstrot. Big Jack laat in Part Time Love horen dat hij ook op de mandoline zeer krachtig klonk.

Ook Alcohol hoort thuis in de categorie krachtig pompende akoestische blues. See Me Coming is opnieuw een George “Wild Child” Butler nummer waarin de uitbundig brullende harmonica en het ingenieuze gitaarspel van Big Jack de hoofdmoot vormen.

Going To Norway is een vrolijk swingend blues nummer van Big Jack en in de afsluiter The Hully Gully Twist (van Bill Doggett) wordt de rhythm & blues klassieker omgetoverd tot een al even swingend duet van de brullende harmonica en het funky elektrische gitaarspel van Big Jack.

Het is goed dat deze nooit eerder verschenen nummers nu eindelijk zijn uitgebracht. Ze tonen nogmaals aan dat Big Jack Johnson een zeer krachtige bluesartiest was, die zeer ondergewaardeerd werd.

Tracks:
01. Baby What You Want Me To Do
02. Run Blues Run
03. The Hucklebuck
04. Aching All Over
05. Part Time Love
06. Alcohol
07. See Me Coming
08. Going To Norway
09. The Hully Gully Twist

Website: https://mc-records.com/