Review: Big Chief Donald Harrison Jr. – Congo Square Suite

 

Big Chief Donald Harrison Jr. - Congo Square Suite

Big Chief Donald Harrison Jr. – Congo Square Suite
Format: CD – Digital / Label: Truth Revolution Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dat Donald Harrison Jr. een zeer veelzijdige artiest is blijkt niet alleen op zijn nieuwste album ‘Congo Square Suite’. Gedurende zijn loopbaan was Donald nou niet bepaald vast te pinnen binnen één bepaald muziekgenre.

Hij werd geboren in New Orleans op 23 juni 1960 en studeerde aan het Berklee College Of Music. Na zijn studie kwam je hem tegen in de bands van o.a. Roy Haynes en Jack McDuff.

Hij maakte naam als lid van Art Blakey & the Jazz Messengers en hij bracht al vele albums uit, onder andere de Art Blakey tribute “For Art’s Sake” uit 1991. Op zijn ‘Nouveau Swing’ album uit 1997 kreeg hij hulp van onder meer Dr. John en Cyrus Chestnut.

Ook was hij rapper in de hip hop formatie The New Sounds Of Mardi Gras en werkte hij met orkesten als The Thailand Philharmonic Orchestra, the New York Chamber Orchestra, the Japata Symphony Orchestra en the Moscow Symphony Orchestra, dat ook op zijn nieuwste album is te horen.

Donald gebruikt op dit album de naam Big Chief Donald Harrison Jr., aangezien hij de leider (Big Chief) is van de Congo Square Nation Afro-New Orleans Cultural Group.

Naast het genoemde symfonieorkest kreeg Donald hulp van Joe Dyson (drums, o.a. Dr. Lonnie Smith en Ellis Marsalis), Max Moran (bas, o.a. Neospectric), Gerald French (percussie, o.a. Charmaine Neville Band), Bruce “Action” Jackson (percussie), Antoine “Tuba Fats” Wade (percussie) en Howard “Smiley” Rocks (percussie).

Geopend wordt met de driedelige Congo Square Suite. Het eerste deel bevat bezwerende zang en chants begeleid door funky tribal drums en percussie en is, zoals vaak bij muziek uit New Orleans, onweerstaanbaar swingend.

Dan volgt het ruim 11 minuten lange klassieke tweede deel met een glansrol voor het krachtige Moscow Symphony Orchestra.

Deel 3 is een funky broeierig jazznumnmer waarin alle aandacht uitgaat naar de funky saxofoon van Donald. Het Moscow Symphony Orchestra speelt in dit nummer een bescheiden rol. When Mary Smiles is een fraaie intieme jazzballad met satijnzacht saxofoonspel van Donald.

De afsluiter, Upper Stratus, laat een dynamisch funky boppend jazzgeluid horen waarin Joe Dyson en Max Moran zorgen voor een stug doorswingende ritmische begeleiding.

Congo Square Suite is een zeer intrigerend en avontuurlijk album van Big Chief D Onald Harrison Jr, dat niet mag ontbreken in de collectie van elke liefhebber van het New Orleans geluid!

Tracks:
01. Congo Square Suite Movement I
02. Congo Square Suite Movement II
03. Congo Square Suite Movement III
04. When Mary Smiles
05. Upper Stratus

Website: https://donaldharrison.com/big-chief-donald-harrison