Review: Big Al And The Heavyweights – Love One Another

 

Big Al & The Heavyweights - Love One Another

Big Al And The Heavyweights – Love One Another
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Label Group
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Big Al is drummer Al Lauro uit New Orleans, een muzikant met een ruime ervaring. Zo zat hij in de zeventiger jaren in de band van country outlaw David Alan Coeen startte hij met gitarist Warren Haynes de band The Unknown Blues Band.

Daarna was het hoog tijd voor zijn eigen band Big Al And The Heavyweights, die verder bestaat uit Wayne Lohr (piano, zang), Marcel Anton (gitaar, zang) en Mark Parsons (bas, zang).

Hun nieuwe album werd geproduceerd door George Curreau, bekend van zijn werk met The Funky Meters. De nummers op dit album zitten allemaal in de blueshoek. De ene keer rockend of funkend en de andere keer intiem en soulvol.

Geopend wordt met het luchtig funkende Love One Another. Een nummer, dat elk optreden in een feestje kan veranderen en waarin Luther Dickinson van the North Mississippi Allstars met zijn rauw schurende gitaar en de harmonica van Jason Ricci te horen zijn.

Vervolgens is I Need A Fix een soepel pompende shuffle met krachtige zang van Big Al en stuwend pianospel van Wayne Lohr.

De gemoedelijke rocker Sweet Louise zit meer in het Mickey Jupp straatje. Met een titel als Wild Tchoupitoulas is het uiteraard niet vreemd dat er New Orleans geluiden te horen zijn in een pompende New Orleans shuffle met een hoog Bon Ton Roulet gehalte.

Guardian Angel is een intieme ballad a la Willy DeVille mede door het gebroken maar toch krachtige stemgeluid van Big Al. In het hoekig funkende I’m Your Man kan je niet om de Neville Brothers invloeden heen. Too Cold is een heerlijk loom funkend nummer, gevolgd door de intieme ballad Hurricane.

Underground klinkt behoorlijk donker met de dreigende schurende slidegitaar van Marcel Anton. Zydeco Love is de feestelijk groovende afsluiter van het album.

Dit album van Big Al And The Heavyweights nestelt zich weliswaar niet direct in de Eredivisie van de blues maar is wel degelijk een gemoedelijk en sympathiek album!

Tracks:
01. Love One Another
02. I Need A Fix
03. Sweet Louise
04. Wild Tchoupitoulas
05. Guardian Angel
06. It’s Alright With Me
07. Stop This Messing Around
08. What Can I Say
09. I’m Your Man
10. Too Cold
11. Hurricane
12. Every Body Needs Somebody
13. Underground
14. Zydeco Love

Website: https://www.bigal.net/home