Review: Bettye LaVette – Let Me Down Easy – Bettye LaVette In Memphis

 

Bettye LaVette - Let Me Down Easy - Bettye LaVette In Memphis

Bettye LaVette – Let Me Down Easy – Bettye LaVette In Memphis
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sun Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Geschiedenis van het best bewaarde geheim van de soul

Op ‘Let Me Down Easy, Bettye LaVette in Memphis’ krijgen we een geschiedenisles voor wat betreft de opnames die deze krachtige soul zangeres in de jaren zestig vast legde voor Sun Records.

Inmiddels is de in 1946, als Betty Jo Haskins geboren, zangeres al zes decennia onderweg in haar carrière, een die haar pas echte erkenning bracht in 2005. Het destijds uitgebrachte ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’ werd zeer goed ontvangen en sinds die tijd komen er geregeld albums uit waarop ze covers vertolkt. In 2009 trad ze op tijdens de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten.

De mix van stijlen die LaVette gebruikt in haar muziek omvat onder meer soul, blues, gospel, Americana en funk…een eclectische cocktail. Na de verzameling van singles in de sixties die ze opnam met The Dixie Flyers  als backing band, werd het plan opgevat om een volledig album te produceren.

In 1972 vonden de opnames plaats voor ‘Child of the Seventies’ in de Muscle Shoals Sound Studio’s met de inmiddels legendarische Muscle Shoals Rhythm Section als begeleidingsband…echter werd de plaat nooit uitgebracht. Gelukkig werd deze fout later wel hersteld door een Franse soul verzamelaar die de masters van de opnames kocht van Atlantic en ze deelde met de wereld.

De compilatie van nummers uit de jaren zestig geven een prachtig beeld van hoe de jonge LaVette zich de nummers al eigen weet te maken, een kwaliteit waar ze nu om geroemd wordt. De remaster versie die we te horen krijgen klinkt uitstekend waarbij niet enkel de vocalen op de voorgrond staan maar ook de backing band zeer goed in de mix te horen is.

Opzwepende nummers die bol staan van de RnB en funky invloeden zoals My Train’s Coming In, tot aan wat rustigere soul tracks zoals Nearer To You. De vocale prestaties mogen gerust worden beschouwd als een ware Tour de Force.

Het is een zeer fraaie compilatie van nummers die het zonder meer verdienden om op passende wijze geremasterd te worden en hun plaats in het zonlicht te krijgen.

Tracks:
01. He Made A Woman Out Of Me
02. At The Mercy Of A Man
03. I’m In Love
04. My Train’s Coming In
05. Nearer To You
06. Do Your Duty
07. Let Me Down Easy
08. Games People Play
09. Piece Of My Heart
10. We Got To Slip Around
11. Easier To Say ( Than Do)
12. Love’s Made Fool Out Of Me

Website: http://www.bettyelavette.com/