Review: Bettye LaVette – LaVette!

 

Betty LaVette - LaVette!

Bettye LaVette – LaVette!
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Jay-Vee Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Naarmate zij ouder wordt, lijkt zangeres Bettye LaVette steeds beter te gaan klinken. Dat is de conclusie die ik moet trekken na beluistering van haar nieuwste album ‘LaVette!’.

Haar zeer soulvolle stem klinkt nu nog doorleefder en gebroken, en daardoor automatisch bluesier. Bettye is al een eeuwigheid bezig in de soul en blues wereld. Ooit had het Motown label het plan om haar als de “nieuwe Diana Ross” te lanceren. Gelukkig is dat niet gelukt!

Bettye brak pas echt door met haar ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’ album uit 2005 en staat nu bekend als”het best bewaarde geheim van de soul”…

Op haar nieuwe album brengt zij een eerbetoon aan singer-songwriter Randall Bramblett. Deze artiest maakte ooit deel uit van the Allman Brothers vertakking Sea Level en werkte met o.a. Gregg Allman en Bonnie Raitt. Alle nummers op dit album zijn van zijn hand.

Het album werd geproduceerd door huidige Rolling Stones drummer Steve Jordan en bevat bijdragen van Pino Palladino (bas), Larry Campbell (pedal steel), Chris Bruce (gitaar), Leon Pendarvis (keyboards), James Carter (saxofoon), Clifton Anderson (trombone), Kevin Batchelor (trimpet), Tawatha Agee en Cindy Mizelle (backing voals) plus een aantal gasten.

De eerste gast is percussionist Pedrito Martinez in See Me Through. Een broeierig groovende nummer met prima doorleefde zang van Bettye en schurende slidegitaarspel. Steve Winwood is met zijn soulorgel te gast in het luchtig swingende Don’t Get Me Started. Een nummer waarin Bettye zich hoorbaar als een vis in het water voelt. Vervolgens is Lazy (And I Know It) een lui groovend soulnummer met een swampy bluesondergrond.

Sooner Or Later ademt het geluid van de befaamde Hi studios. Niet zo verwonderlijk aangezien Hi legende Rev. Charles Hodges het nummer voorziet van een soulvolle orgel laag. De intiemere kant van Bettye komt aan bod in het soulvolle Concrete Mind met zeer indrukwekkende zang.

De bluesy gitaar van John Mayer is te horen in het sprankelende In The Meantime. Mess About It is een onweerstaanbare funky swinger met warm swingend pianospel van Jon Batiste en de funky gitaar van Ray Parker Jr. Ook Hard To Be A Human is funky maar dan meer op een hoekige New Orleans wijze met een  heerlijk knorrende saxofoon van James Carter.

Bettye sluit het album op een zeer imposante wijze af via twee intieme countrysoul nummers, I’m Not Gonna Waste My Love en It’s Alright.

Bettye Lavette is nog steeds in topvorm! Dat bewijst dit sublieme album wel!

Tracks:
01. See Me Through
02. Don’t Get Me Started
03. Lazy (And I Know It)
04. Sooner Or Later
05. Plan B
06. Concrete Mind
07. In The Meantime
08. Mess About It
09. Hard To Be A Human
10. I’m Not Gonna Waste My Love
11. It’s Alright

Website: https://www.bettyelavette.com/