Review: Beth McKee – Monday After Sunday

 

Beth McKee - Monday After Sunday

Beth McKee – Monday After Sunday
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De EP ‘Monday After Sunday’ is de opvolger van Beth McKee’s laatste album Dreamwood Acres  uit 2018. Beth werd geboren in Mississippi en vertrok later naar Austin, Texas waar ze onder andere in de band van Greg “Fingers” Taylor te vinden was.
Na haar avonturen in Texas vertrok ze naar New Orleans en trad ze toe tot de band Evangeline. Ze trouwde met drummer Juan Perez en met hem trok ze vervolgens naar Orlando, Florida.

Op de EP is Americana met een flink soulgeluid te horen. Beth beschikt over een warme, soulvolle stem waar af en toe een licht rauw randje aan kleeft.

Ze kreeg op de EP hulp van echtgenoot Juan Perez (drums, percussie), Grant Peyton (gitaar), Jeffrey Dean Foster (zang), Terri Binion (zang), E-Turn (raps), Bunky Garrabrant (trompet), Rachel Decker (backing vocals) en Amy Robbins (backing vocals).

Wat in de opener Strange Cookie direct opvalt is het zeer warme intieme geluid van Beth. Americana in de stijl van Lucinda Williams/Sheryl Crow met een bluesy ondertoon door Grant Peyton’s gitaarspel. Monday After Sunday is een intieme groover met hoog Southern Soul gehalte.

Cosmic Drifter komt zacht binnen zweven en ontwikkelt zich tot een mellow funky nummer waarin de raps van E-Turn prima passen, hetgeen ook geld voor de trompet van Bunky Garrabrant.

De intiem deinende Tom Petty cover Down South past naadloos tussen de andere nummers op de EP. Een cover met de broeierig schurende gitaar van Grant Peyton. Railroad Ties opent als een breekbare ballad en gaat daarna luchtig deinend verder met vokale bijstand van Terri Binion.

De afsluiter Dreams Won’t Let Me is een hoekig rockend nummer met een broeierig, haast swampy, geluid waarin je ook invloeden als het Sir Douglas Quintet (dat orgeltje!) en de “pure pop for now people” van Nick Lowe tegenkomt.

Zes nummers op een heerlijke EP, die nu al doen uitzien naar het volgende album van Beth McKee.

Tracks:
01. Strange Cookie
02. Monday After Sunday
03. Cosmic Drifter (featuring E-Turn)
04. Down South
05. Railroad Ties
06. Dreams Won’t Let Me

Website: https://www.bethmckee.com/