Review: Bernard Allison – Highs & Lows

 

Bernard Allison - Highs & Lows

Bernard Allison – Highs & Lows
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Bernard Allison zal nooit afkomen van het feit, dat hij de zoon van Luther Allison is. Dus is het ook niet zo vreemd dat Bernard vele elementen uit de muziek van zijn vader heeft geërfd. Maar inmiddels mag toch ook duidelijk zijn dat Bernard op eigen kracht opgeklommen is tot een begrip in de hedendaagse bluesrock.

Dat bewijst ook zijn nieuwe album ‘Highs & Lows’. Een album, dat werd opgenomen met producer Jim Gaines en dat gastbijdragen bevat van Colin James en Bobby Rush en waarop Bernard zich heeft laten bijstaan door George Moye (bas), Steve Potts (drums), Toby Marshall (orgel), Dylan Salfer (ritmegitaar) en Jose James (saxofoon).

Net als bij Luther Allison mengt Bernard met het grootste gemak krachtige bluesrock met funk en soul.

De opener So Excited is een krachtig pompende bluesrocker met rauw riffend gitaarwerk en Bernard’s soulvolle stem in een nummer, dat aan het betere werk van Johnny Winter doet denken. Dat wordt gevolgd door het loom swingende, en funky, Highs & Lows waarin Bernard’s bijtende gitaar opvalt.

Met Strain On My Heart begeeft Bernard zich op het zacht funkende soulterrein van bijvoorbeeld Marvin Gaye en Bill Withers. Colin James treedt aan in de losjes swingende shuffle My Way Or The Highway waarin hij een pittig gitaarduel aangaat met Bernard.

Na de loom pompende blues Side Step volgt de heerlijke vette funker Hustler met zang van Bobby Rush en diens kermende harmonica. Now You Got It, een nummer van Luther Allison, funkt lekker verder, vol met hoekige grooves. Ook de luie soulblues I Gave It All klinkt behoorlijk funky hetgeen ook geldt voor My Kinda Girl.

Het afsluitende nummer Last Night wisselt sprankelende funkgrooves af met pompende bluesrock.

‘Highs & Lows’ is opnieuw het bewijs dat Bernard Allison tot de top van de bluesrock behoort.

Tracks:
01. So Excited
02. Highs & Lows
03. Strain On My Heart
04. My Way Or The Highway (ft. Colin James)
05. Side Step
06. Hustler (ft. Bobby Rush)
07. Now You Got It
08. I Gave It All
09. My Kinda Girl
10. Satisfy Her Needs
11. Last Night

Website: https://www.bernardallison.com/