Review: Bennett Matteo Band – Shake The Roots

 

Bennett Matteo Band - Shake The Roots

Bennett Matteo Band – Shake The Roots
Format: CD / Label: Gulf Coast Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

‘Shake The Roots’ is het debuutalbum van het duo Bennett Matteo Band. En tsjonge, tsjonge, wat is dit een heerlijk debuut geworden! Een debuut, dat vol staat met vooral erg soulvolle muziek met de nodige funk en ook wat blues invloeden.

Het duo bestaat uit zangeres Jade Bennett en gitarist Gino Matteo, aangevuld met Kid Andersen (gitaar, co-producer), Michael Burnham (bas), Carson Ford (drums), Jim Pugh (keyboards), Nic Clark (harmonica), Dmar (percussie), Lisa Leuschner Anderson (backing vocals) en The Sons Of The Soul Revivers (zang).

Het heerlijk lui en diep funkende Doesn’t Really Matter opent het album. Hierin vallen vooral de zeer krachtige en soulvolle zang van Jade en het broeierig groovende en gierende gitaarspel van Gino op.

Daarna schakelen ze over op stuwende sprankelende soulpop in Shiny Creatures. Een heerlijk aanstekelijk, fris van de lever swingend nummer. Believe In Me is de eerste soulvolle ballad, die je op het album tegenkomt. Een intiem deinend nummer met een romig soulorgel, een zacht kreunende harmonica en gevoelig vlammend gitaarwerk. En uiteraard de warme soulzang van jade!

De funk keert terug op een luchtig groovende wijze in You’re Nothing. Een zonnig groovend nummer dat de funky periode van The Bee Gees lijkt te vermengen met de soul van Betty Wright. In het krachtig deinende Movin’ On duiken soulvolle Americana invloeden op met Jade in vocale topvorm.

Paid & Broke is een soulballad a la I’d Rather Go Blind waarin Jade nogmaals haar intense rauwe soulstrot op ons los laat. Na de broeierige soulblues Warm Inside is het tijd voor de blues in Oh Lord. Blues op een trage broeierige manier met Peter Green-achtig galmend gitaarwerk (en ook gemeen snijdend spel) en de zeer intense gospelbijdrage van The Sons of The Soul Revivers.

Het zacht groovende soulnummer When I Close My Eyes sluit het album af met intiem Toots Thielemans-achtig harmonicaspel van Nic Clark.

Dat ‘Shake The Roots’ van de Bennett Matteo Band een geweldig debuutalbum is, is het understatement van het jaar! Een subliem album!

Tracks:
01. Doesn’t Really Matter
02. Shiny Creatures
03. Believe In Me
04. You’re Nothing
05. Movin’ On
06. Paid & Broke
07. Warm Inside
08. Oh Lord
09. Table For Two
10. When I Close My Eyes

Website: https://www.bennettmatteoband.com/