Review: Ben Reel – Locked In + Live

 

Ben Reel - Locked In + Live

Ben Reel – Locked In + Live
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het zal geen verrassing zijn dat het geluid van de Noord-Ierse singer-songwriter Ben Reel gepassioneerd en soulvol klinkt. Net zoals de meeste Noord-Ierse releases.

Ben Reel is al een tijd bezig als singer-songwriter en zijn nieuwe album werd gedurende de lockdown periode opgenomen in het Iontas Theatre in Castleblayney met zijn band, die bestaat uit Ronnie O’Flynn (bas), Michael Black (drums), Mick McCarney (gitaar), John McCullough (piano, orgel) en Juliann Black Reel (backing vocals), aangevuld met andere muzikale gasten.

De eerste helft van het album is live opgenomen en opent gemoedelijk deinend met Tough People. Een nummer waarin je invloeden als the Waterboys en Bob Dylan kunt herkennen. Een heerlijke opener met de kermende harmonica van Ben Reel, de branderige gitaar Mick McCarney en het soulvol uitwaaierende orgel van John McCullough.

Safe And Sound klinkt daarna gepassioneerd op een intieme wijze met zacht bijtend gitaarwerk. Dan volgt er een tweetal intieme soulvolle nummers waarin je niet onder het geluid van Van Morrison uit kunt., Like A Breeze en Landscapes. Vervolgens klinkt Up There In The Sky energiek en zeer soulvol.

In Darkness & The Light duiken broeierige funky grooves op. Een nummer met zeer intense galmende zang van Ben Reel. 2020 Vison klinkt zeer gruizig op een Neil Young-achtige wijze.

De funk keert weer terug in het ontspannen groovende Tear It Down, met Hot Stuff (Rolling Stones) achtige funky gitaarriffs. U People is een lui skankend reggaenummer dat klinkt alsof Sting samenspeelt met Bob Marley.

Dit album wordt zeer intiem en breekbaar afgesloten door een drietal intense akoestische nummers. De Bob Dylan cover Oh Sister, het Springsteen achtige Old & Wise en de indringende Bruce Sprtingsteen cover Drive All Night.

Het nieuwe Ben Reel album is een absolute aanrader voor de fans van zeer gepassioneerde roots rock.

Tracks:
01. Tough People
02. Safe And Sound
03. Like A Breeze
04. Landscapes
05. Up There In The Sky
06. Darkness & The Light
07. Lucky Streak
08. This Is The Movie
09. 2020 Vision
10. Tear It Down
11. When I Was A Boy
12. Isolation Blues
13. U Look To Me
14. U People
15. Scoring Goals
16. Oh Sister
17. Old & Wise
18. Drive All Night

Website:https://benreel.com/home