Review: Ben Reel – Come A Long Way

 

Ben Reel - Come A Long Way

Ben Reel – Come A Long Way
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ik heb lang uitgekeken naar het nieuwe album van de Ierse singer-songwriter Ben Reel. Dit vooral omdat zijn voorgaande albums stuk voor stuk van zeer hoogstaande kwaliteit waren. Gevuld met een mix van folk, rock en af en toe wat blues.

En opnieuw stelt Ben Reel niet teleur! Integendeel! Zijn nieuwe album is één van de betere albums van de laatste tijd!

Het album werd opgenomen in zijn home studio in South Armagh en Ben werd geholpen door Michael Black (drums), Ronnie O’Flynn (bas, drums), Gerry Black Jnr. (gitaar, slidegitaar), John McCullough (piano, Hammondorgel), Jaap Somsen (accordeon), Percy Robinson (pedal steel) en Julieanne Black (backing vocals).

Het album gaat direct indrukwekkend van start met Don’t Fight It Baby. Een dromerig, intiem deinend nummer met prima doorleefde zang van Ben Reel waardoor een haast Roy Orbison-achtige schoonheid ontstaat. In Hunter, een broeierig stuwend nummer duiken die Orbison invloeden opnieuw op. Het sprankelende Hardwired Blues gaat richting het geluid van the Travling Wilburys.

Roffelende drums zetten de indrukwekkende geschiedschrijving From The Day I Was Born in werking. Op een Willie Nelson-achtige wijze vertelt Ben dat er, sinds hij geboren is, altijd oorlog is geweest.

Er wordt ook gerockt op dit album en wel in het ongepolijste Let The Road Rise dat door zijn rauwe geluid aan Neil Young doet denken. Old Whore is het zeer intiem deinende verhaal van een oude prostituee.

Het lui stuwende Finish Line heeft een bluesy geluid en Ben sluit zijn nieuwe album indrukwekkend af met het indringende I Shall Be Redeemed.

Ben Reel heeft het opnieuw geflikt! Opnieuw een zeer indrukwekkend singer-songwriter album!

Tracks:
01. Don’t Fight It Baby
02. Hunter
03. Hardwired Blues
04. From the Day I Was Born
05. Come a Long Way
06. Let the Road Rise
07. Loretto On My Mind
08. I Get It
09. Old Whore
10. The Finish Line
11. I Shall Be Redeemed

Website: https://benreel.com/