Review: Bastards Of Soul – Give It Right Back

 

Bastards Of Soul - Give It Right Back

Bastards Of Soul – Give It Right Back
Format: CD – Vinyl LP -Digital / Label: Eastwood Music Group Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het derde album van Bastards Of Soul uit Dallas, Texas, is een heel speciaal album geworden. Speciaal aangezien het het laatste album is met frontman en zanger Chadwick Murray. Hij overleed namelijk op 45 jarige leeftijd in 2021.

En dat zal een behoorlijk gemis voor deze band zijn want dit album laat horen dat Chadwick Murray een formidabel krachtige soulzanger was.

Die zang is bijvoorbeeld te horen in de diepe soulballad Woman Of Hell. Een nummer met zeer indrukwekkende Otis Redding achtige zang..

Naast de indrukwekkende zang van Chadwick blijkt dat the Bastards Of Soul een zeer solide soulband is. Chadwick Murray, Daniel Balis (bas), Matt Trimble (drums), Christopher Hoff (gitaar) en Chad Stockstager (piano) openen het album met het door Katie Young gezongen This Love. Een nummer, dat begint met stemmige strijkers en als een warme intieme soulballad verder gaat. Een beetje in de stijl van Etta James’ At Last.

De strijkers zijn ook aanwezig in het zacht swingende Try A Little Love.In dit nummer zijn wat Hi invloeden te horen. De zang wordt hier verzorgd door the Sha La Das.

While It ‘s Hot is een romig soulnummer waarin invloeden als Hi/Hall & Oates en Tower Of Power met elkaar vermengd lijken te zijn. Het uptempo It’s Gonna Be Alright is een lekker losjes swingend soulnummer in de beste (uptempo) Sam Cooke, of Little Steven & the Disciples Of Soul traditie.

De invloed van Sam Cooke is in de zang van Chadwick Murray terug te horen in het deinende You Let Me Down Again. Na de broeierige mellow funk van Bitterness volgt de instrumental BBQ In Paris, een intiem groovend nummer met de warme blazers in de hoofdrol.

Het album wordt op een indringende wijze afgesloten met de pianoballad The Truth Won’t Change Your Mind.

Het gemis van Chadwick Murray zal groot zijn. Het laatste album van the Bastards Of Soul doet hem alle eer aan.

Tracks:
01. This Love
02. Try A Little Love
03. While It’s Hot
04. Woman Of Hell
05. It’s Gonna Be Alright
06. You Let Me Down Again
07. Bitterness
08. BBQ In Paris
09. The Truth Won’t Change Your Mind

Website: https://bastardsofsoul.com/