Review: Bas Beenackers – Bas Beenackers

 

Bas Beenackers - Bas Beenackers

Bas Beenackers – Bas Beenackers
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Bas Beenackers, uit Maarheeze, zou bekend moeten zijn als de frontman van de band My Blue Van. Na zijn solodebuut EP ‘Man’ heeft hij nu zijn volwaardige debuutalbum uitgebracht. Opgenomen met producer Simon Ackermans in de Epic Rainbow Unicorn studio.

En dit debuutalbum is echt zo’n album, dat je na één luisterbeurt compleet in je macht heeft.

De oorzaak is het betoverende mooie geluid van dit album. Intiem, soms breekbaar, maar vooral weldadig klinkend. Een grote rol daarin speelt de vaak opduikende brassband, die mij met hun warme klanken meer dans eens aan ‘You’re A Lady’ van Peter Skellern deed denken.

Qua stijl zit Bas Beenackers ergens tussen de melancholie van Nick Drake en het warme soulvolle folkgeluid van John Martyn.

Hij opent het album met het uiterst intieme Stork. Een ballad waarin het fluweelzachte stemgeluid van Bas een voorname rol speelt naast de sfeervol zwevende blazers (vooral die “fluistersax”). Reason is daarna een intiem sprankelend nummer dat erg liefdevol en dromerig klinkt.

Ride It gaat, vooral door de warme brassband klanken ietsjes de deinende jazzkant op. Repent is een desolaat galmende ballad met fraai folk-bluesy gitaarwerk. Na een stemmig brassband intro opent Breathe. Een nummer met hemels gekwelde zang van Bas. Polly is een prachtcover van het Gene Clark nummer gevolgd door het warme John Martyn-achtige Motion. Bas is in vocale topvorm in het sprankelende Cherry.

Hij sluit zijn album af met het ingetogen en breekbare Surface waarin de brassband wederom een hoofdrol vertolkt.

Bas Beenackers heeft een betoverend mooi debuutalbum afgeleverd!

Tracks:
01. Stork
02. Reason
03. Ride It
04. Repent
05. Breathe
06. Polly
07. Motion
08. Child
09. Cherry
10. Surface

Website: https://www.basbeenackersmusic.com/